Hyppää pääsisältöön

Jean-Luc Godardin tv-haastattelu 1965

Ohjaaja Jean-Luc Godard sanoo olevansa kriitikko, joka tekee elokuvia. Hän kertoo Suomen televisiolle työtavoistaan, tekniikastaan ja elokuvanäkemyksistään.

Jean-Luc Godard kävi Helsingissä keväällä 1965 elokuviensa Laittomat ja Aviovaimo Suomen-ensi-iltojen aikaan. Hän antoi tv-haastattelun ruotsinkielisen Synvinkeln-ohjelman toimittajalle Henry Gröndahlille.

Aluksi Gröndahl toteaa katsojille, että ”on jo vanhanaikaista puhua Ranskan uudesta aallosta”. Sen sijaan Godardista puhuminen ei ole vanhanaikaista, sillä Godard loi uuden elokuvallisen kielen. Esittelyn aikana Godard hymyilee hämillisenä ison fiikuksen edessä.

Gröndahl kysyy kriitikkona aloittaneelta Godardilta ensin, mitä tämä uskoo saaneensa kritiikiltä. ”Melkein kaiken”, Godard vastaa.

Hän sanoo pitävänsä yhä itseään kriitikkona vaikka tekeekin elokuvia: ”Kritisoin yhteiskuntaa elokuvan keinoin.”

Nopean kuvaustapansa Godard arvelee olevan myös luonnekysymys. ”Oikeastaan muut kuvaavat mielestäni kovin hitaasti.”

Godard kiteyttää haastattelussa myös näkemyksensä elokuvasta: ”Elokuva ei ole niinkään tarina vaan näkökulma tarinan tapahtumiin. Se on siis näkemys maailmasta.”

Lisäksi Godard puhuu muun muassa kollaasitekniikasta – ”käytän kaikkea mikä vastaan tulee” – ja nimeää Pariisin laitamilla kuudessa viikossa kuvatun Laittomat-elokuvansa ”lähiöwesterniksi”.

Teksti: Kati Sinisalo

YLE Teema juhlistaa Ranskan uuden aallon 50-vuotisjuhlaa mittavalla elokuva- ja dokumenttisarjalla 14.3.-29.5.2009.