Hyppää pääsisältöön

"Elokuva on näkemys maailmasta" – Jean-Luc Godard tv-haastattelussa Suomessa 1965

Jean-Luc Godard (1930–2022) sanoi olevansa kriitikko, joka tekee elokuvia. Tässä vuonna 1965 tehdyssä haastattelussa hän kertoi Suomen televisiolle työtavoistaan ja elokuvanäkemyksestään.

Elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard kävi Helsingissä keväällä 1965 elokuviensa Laittomat ja Aviovaimo Suomen-ensi-iltojen aikaan. Hän antoi tv-haastattelun ruotsinkielisen Synvinkeln-ohjelman toimittajalle Henry Gröndahlille.

Aluksi Gröndahl toteaa katsojille, että ”on jo vanhanaikaista puhua Ranskan uudesta aallosta”. Sen sijaan Godardista puhuminen ei ole vanhanaikaista, sillä Godard loi uuden elokuvallisen kielen.

Esittelyn aikana Godard hymyilee hämillisenä ison fiikuksen edessä.

Gröndahl kysyy kriitikkona aloittaneelta Godardilta ensin, mitä tämä uskoo saaneensa kritiikiltä. ”Melkein kaiken”, Godard vastaa.

Godard sanoo pitävänsä yhä itseään kriitikkona vaikka tekeekin elokuvia: ”Kritisoin yhteiskuntaa elokuvan keinoin.”

Nopean kuvaustapansa Godard arvelee olevan myös luonnekysymys. ”Oikeastaan muut kuvaavat mielestäni kovin hitaasti.”

Godard kiteyttää haastattelussa myös näkemyksensä elokuvasta: ”Elokuva ei ole niinkään tarina vaan näkökulma tarinan tapahtumiin. Se on siis näkemys maailmasta.”

Lisäksi Godard puhuu muun muassa kollaasitekniikasta – ”käytän kaikkea mikä vastaan tulee” – ja nimeää Pariisin laitamilla kuudessa viikossa kuvatun Laittomat-elokuvansa ”lähiöwesterniksi”.

Yle Teema juhlisti Ranskan uuden aallon 50-vuotisjuhlaa mittavalla elokuva- ja dokumenttisarjalla 14.3.–29.5.2009. Tämä Godardin haastattelu julkaistiin silloin Elävään arkistoon.

Mustavalkoisessa kuvassa nainen katsoo hattupäistä miestä, joka seisoo selin kameraan, kuva on elokuvasta Laittomat.
Laittomat-elokuvan naispääosassa oli Anna Karina. Mustavalkoisessa kuvassa nainen katsoo hattupäistä miestä, joka seisoo selin kameraan, kuva on elokuvasta Laittomat. Anna Karina,Jean-Luc Godard,elokuvat,ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Bande à part