Hyppää pääsisältöön

WinCapita - Suomen laajin rikosjuttu

WinCapita-sijoitusklubin toimien tutkinta alkoi keväällä 2008, oikeussaliin päästiin joulun alla 2009. Värväri, huijattu, toiveikkaat sijoittajat, kriitikot ja viranomaiset puhuvat.

Tietolaatikko

Noin kymmenen tuhatta suomalaista sijoitti WinCapitaan yhteensä sata miljoonaa euroa.
Ne, jotka ovat pelkästään menettäneet varoja, ovat jutussa selkeästi asianomistajia. Sen sijaan henkilöt, jotka ovat suositelleet klubia muille antaen siitä harhaanjohtavaa tietoa, voivat olla myös epäillyn asemassa.
Pääepäiltynä WinCapita-jutussa on Hannu Kailajärvi, joka on myöntänyt kuulusteluissa, ettei valuuttakauppaa ole käyty, vaan rahat ovat tulleet verkoston jäseniltä.
Kaksi epäiltyä sai 5.11.2010 syytteet törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Toinen syytteen saaneista oli Hannu Kailajärvi.

Vuosina 2005-2008 toiminut WinCapita (ent. WinClub) lupasi mukaan kutsutuille jäsenille parhaimmillaan 400 prosentin voittoja. Voitot saataisiin valuuttakauppojen avulla.

TV2:n Poliisi-tv käsitteli WinClubin toimintaa jo syksyllä 2007. Poliisitutkimukset käynnistyivät seuraavana keväänä.

Niissä on paljastunut, ettei väitettyä valuuttakauppaa ole käyty, vaan varat tulivat jäsenten liittymismaksuista.

Poliisin mukaan kyseessä olikin pyramidihuijaus, jossa aikaisemmin liittyneille maksetaan näennäisiä voittoja myöhemmin mukaan tulleiden maksamilla summilla.

WinCapitan juttua on tutkittu törkeänä petoksena ja rahankeräysrikoksena. Mukana oli niin paljon ihmisiä, että tutkinnasta oli keväällä 2008 tulossa Suomen historian laajin.

Satoja uhkasi syyte suosittelijana eli värvärinä toimimisesta. A-studion haastattelema värväri kertoo, että hyvän alun jälkeen "mukaan pesiytyi epämääräistä porukkaa".

Osa sijoittajista ei kuitenkaan ole kokenut itseään huijatuksi, vaan uskoi yhä päätekijä Hannu Kailajärven hyviin aikeisiin. Kailajärven pidätystä verrattiin jopa Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen.

Yksi sijoittajista teki rikosilmoituksen keskusrikospoliisista. Sen tutkimukset olivat ilmoittajan mukaan ajaneet ihmisiä itsemurhiin.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto