Hyppää pääsisältöön

Hapanmaitotuotteet hellivät vatsaa



Hapanmaitotuotteet ovat tunnetusti vatsaystävällisiä. Ne ovat ravintorikkaita ja ovat erittäin hyvä kalsiumin lähde. Niiden sisältämät maitohappobakteerit lisäävät vatsan ja suoliston vastustuskykyä, sekä tasapainottavat suoliston toimintaa.


Hapanmaitotuotteilla on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Piimän valmistus on ollut keino saada maito säilymään pitempään hyvänä juotavana. Viiliä taas voi helposti valmistaa kotikeittiössäkin.


Hapanmaitotuotteiden valmistuksessa maitoon lisätään maitohappobakteereita. Bakteerien lisääntyessä ne muuttavat osan maitosokerista maitohapoksi. Maidon proteiinit saostuvat ja hapanmaitotuotteet saavat niille ominaisen kiinteyden. Eri maitohappobakteerit tuottavat erilaisia makuja. Hapanmaitotuotteita ovat piimä, jogurtti ja viili.

Apua verenpaineen hallintaan



Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan maidon hapatuksessa muodostuvia peptidejä eli aminohappoketjuja sisältävät hapanmaitotuotteet auttavat hillitsemään verenpainetta ja vähentävät verisuonten jäykkyyttä. Peptidit vaikuttavat verenpaineen säätelyjärjestelmiin myönteisesti.

YLE Akuutti- Tässä väitöskirjatyössä me tutkimme tämmöistä erikoista hapanmaitovalmistetta, joka sisälsi maitoproteiineista pilkottuja tripeptidejä, joilla on havaittu olevan verenpainetta alentava vaikutus. Tämä hapanmaitotuote sisältää enemmän kalsiumia ja kaliumia kuin normaalit maitovalmisteet, ja näillä kivennäisaineilla on osoitettu olevan edullisia vaikutteita verenpaineeseen, selittää tutkija Tiina Jauhiainen.

Hellyyttä vatsalle



Hapanmaitotuotteet ovat vatsaystävällisiä ja ne sopivat myös herkkävatsaisille. Hapanmaitotuotteiden sisältämät maitohappobakteerit hellivät suolistoa. Maitohappobakteerit parantavat kehon vastustuskykyä, ne taistelevat infektioita vastaan ja tehostavat ruoansulatusta.


- Maitotuotteet ovat yleensäkin erittäin hyviä ravintoaineiden lähteitä eli ne sisältävät paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, eli ovat erittäin hyvä kalsiumin lähde. Lisäksi vitaminoidut maitovalmisteet sisältävät runsaasti d-vitamiinia, eli ovat hyvä d-vitamiini lähde. Tämän lisäksi maito sisältää hyvälaatuista proteiinia ja välttämättömiä aminohappoja, eli maito on todella ravitsemusrikas tuote, kertoo Tiina Jauhiainen.

Hapanmaitotuotteet sisältävät tavallista maitoa vähemmän laktoosia ja saattavat sopia sellaisenaan laktoosi-intoleranteille. Hapanmaitotuotteiden sisältämät hapatebakteerit sisältävät laktoosia pilkkovaa laktaasia. Näin osa hapanmaitotuotteiden sisältämästä laktoosista pilkkoutuu jo valmistuksen aikana ja osa ohutsuolessa.


Lasten ripulitauteihin suositellaan hapanmaitotuotteita. Erityisesti lactobacillus GG:tä sisältävien hapanmaitotuotteiden on osoitettu lyhentävän ripulin kestoa.


- Hapanmaitovalmisteita siedetään hieman paremmin kuin normaalia maitoa. Tämä saattaa johtua siitä, että tietyt hapatekannat pilkkovat maidon proteiinia paremmin sulavaan muotoon jolloin myös sitten elimistö sietää sitä paremmin. Toisaalta ehkä toiset hapatteet pilkkovat maidon laktoosia, joka voi tehdä tuotteesta hieman siedetymmän, sanoo Tiina Jauhiainen.

Viilin valmistus


YLE AkuuttiViilin valmistus kotona on helppoa, siihen tarvitaan maitoa ja hapatetta. Hapatteeksi käy kaupasta ostettu viili tai kermaviili. Viili kypsytetään purkeissa tai kipoissa. Viilikupit jätetään huoneenlämpöön kypsymään noin vuorokaudeksi, jonka jälkeen viili jäähdytetään jääkaapissa.

Raaka-aineet:

- Purkillinen valmista viiliä 2dl (rasvaprosentti yli 3%)

- Litra maitoa (mieluiten homogenoimatonta, esim. luomumaitoa tai yömaito). Viili onnistuu tavallisestakin maidosta, mutta ei rasvattomasta maidosta.


Tee näin:

- Sekoita viili lusikalla juoksevaksi. Jaa viili viiteen annoskulhoon.

- Lisää kulhoihin maito ja sekoita kevyesti.

- Peitä viilikupit ja pidä huoneenlämmössä noin vuorokausi.

- Siirrä saostunut valmis viili jääkaappiin jäähtymään.


Ja sitten vain nauttimaan kotona tehdystä viilistä!


Asiantuntija: TIINA JAUHIAINEN, TtM, tutkija Valio.

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.11.2015