Hyppää pääsisältöön

Kreationismi leviää Suomeen

Helluntailaiset keräsivät Suomessa 80-luvulla nimilistoja, jotta kreationismi saataisiin kouluopetukseen evoluutioteorian rinnalle.

Kreationismi eli luomisoppi elää vahvasti Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeellä eli etelävaltiossa. Siellä on käyty pitkään kiistaa siitä, pitäisikö kouluissa opettaa kreationismia. Kiistoja on selvitetty myös oikeudessa.

Suomessa Helluntailiike käynnisti nimikeräyksen luomisopin opettamisen puolesta 80-luvulla. Adressiin tuli nopeasti useita tuhansia nimiä.

Nimilistat toimitettiin kouluhallitukseen eli nykyiselle opetushallitukselle. Opetuksen osaksi luomisoppia ei Suomen kouluihin kuitenkaan tullut.

Kreationismin kannattajat katsovat, että Raamatun luomiskertomus on tieteellisesti perusteltu. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto