Hyppää pääsisältöön

Nokkosista lannoitetta

Miten nokkosista tehdään lannoitetta? Mille kasveille sitä käytetään ja millaisia määriä?

Nokkosvesi sopii lannoitteeksi kasveille, jotka pitävät typpipitoisesta maasta. Luomupuutarhuri ja tietokirjailija Ulla Lehtonen suosittelee sitä erityisesti tomaatille, kesäkurpitsoille ja lehtikaalille. Typpeä maahan sitovat palkokasvit eivät siitä hyödy. Nokkosveden käyttö nostaa myös maan pH-arvoa, eli tekee maasta vähemmän hapanta.

Nokkosvesi valmistetaan seuraavasti:

1 kg tuoreita tai 200 g kuivattuja nokkosia laitetaan noin 10 litraan kädenlämpöistä vettä.

Nokkoset sekoitetaan veteen ja seosta seisotetaan pari viikkoa, välillä sekoitelleen. Seos laimennetaan 1:10, eli 10 l vettä lisätään 1 l nokkosliuosta. Laimennettua liuosta käytetään kastelulannoitteena.

Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

Kommentit