Hyppää pääsisältöön

Tonttien rajalle istutettavat puut

Onko mitään lakia, joka estäisi naapuriamme istuttamasta isoja puita ihan tontin rajalle?

Puutarhasuunnittelija Maija Pelkonen selvitteli asiaa jaksossa 6. Asia tulee tavan takaa esille sekä vanhoja puutarhoja remontoitaessa että uusia perustettaessa.

Kuvauspaikaksi valitulla pihalla kasvoi suuri koivu aivan tontin rajalla. Esimerkkitapauksessa naapurukset olivat yhtä mieltä, että puu seisokoon paikallaan niin kauan kuin sillä ikää riittää. Maija muistutti, että suuret puut ovat usein puutarhan rikkaus, mutta kehotti sopimaan uusien puiden istuttamisesta naapureiden kanssa. Riitatapauksissa tärkeintä on olla yhteydessä naapuriin ja pyrkiä sopimaan asiasta henkilökohtaisesti.

Vanhassa laissa ”eräistä naapuruussuhteista” löytyy myös hieman lisäosviittaa hankalien tapausten ratkomiseen. Säännösten mukaan naapurin puolelta omalle tontille kasvavia juuria saa katkoa, jos ne haittaavat oman puutarhan kasvillisuuden viihtymistä. On myös mahdollisuus vaatia häiritsevien oksien poistamista, mikäli niistä on haittaa. Mikäli naapuri ei pyydettäessä ryhdy - kohtuullisessa ajassa - toimeen, oksat saa leikata itse. Laissa ei ole otettu kantaa siihen, mikä on kohtuullinen aika.

Tontin rajalle saa istuttaa myös pensasaidan. Aita tulee sijoittaa niin kauas rajasta, että jokainen pystyy aitansa omalla tontillaan hoitamaan. Parasta olisi tietysti istuttaa yhteinen aita.

Mikäli suunnittelee pihaan muunlaisen aidan rakentamista, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan viranomaisiin. Kuntakohtainen rakennusjärjestys määrää, tarvitaanko aidalle rakennuslupa vai ei.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon