Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

HD kävi hätäilijöille kalliiksi

television katselua (Video still, Kuva: YLE)Vaikka digikrapula jyskyttää vielä takaraivossa, televisiolähetysten seuraava mullistus on kohta olohuoneissa. Teräväpiirtolähetysten lähtölaskenta on alkanut.

Tällä kertaa ei riitä pelkkä uuden HD-digiboksin hankinta, vaan nyt joutuu kierrätykseen myös vanha televisio.

HD (high definition) eli teräväpiirtolähetykset ovat noin viisi kertaa tavallista televisiolähetystä tarkempia. Ero näkyy selkeänä, mikäli television ruutu on kooltaan yli 32 tuumaa. Kauppojen hyllyt notkuvat teräväpiirtotelevisioista, mutta käytännössä vain kourallinen myytävistä laitteista riittää yksinään teräväpiirto-ohjelmien katseluun ilman digiboksia. Ensimmäiset HD-digiboksitkin ovat jo vanhaa tekniikkaa muuttuneiden laitevaatimusten vuoksi. Mikäli kuvitteli varautuvansa HD:n tuloon ennakolta jo vuosi sitten ajanmukaisilla laitteilla, voi olla varma, ettei laite kestä nykypäivän vaatimuksia ilman lisälaitteiden hankintaa.

Hätäinen kuluttaja on joutunut pahimmassa tapauksessa päivittämään laitteitaan useampaan kertaan:

full HD (Video still, Kuva: YLE)- Ensin televisioihin tuli HD-ready merkintä, joka tarkoitti että televisio kykenee vastaanottamaan HD-kuvasignaalia.
- Seuraavaksi ilmestyi Full-HD merkintä, joka paljasti, ettei HD-ready-tarkkuus ollutkaan kuin ”puolikas HD”.
- Seuraavaksi selvisi, että televisiossa on oltava kaapeli- ja antennivirittimien lisäksi HD- eli Mpeg4-viritin, jotta televisio pystyy vastaanottamaan verkosta tulevaa HD-kuvasignaalia. Tässä vaiheessa moni HD-television ostanut kirosi, kun HD-kanavia varten joutuikin hankkimaan erillisen digiboksin.
- Huhtikuun alusta lähtien televisiosta on löydyttävä Cable Ready HD –merkintä, jotta televisio on täysin yhteensopiva korttilinkityksen kanssa.

CA-moduli, CI-paikka ja Cable Ready HD -hyväksyntä

cable HD ready (Video still, Kuva: YLE)Teräväpiirtokanavia on tarjolla reilu kymmenkunta ja niitä lähetetään vain kaapeli- ja satelliittiverkossa. Nelosen HD -kanavaa lukuun ottamatta, teräväpiirtokanavat ovat kaikki maksullisia. Maksullisten HD-kanavien katseluun tarvitaan kaapelioperaattorin ohjelmakortti. Ohjelmakortti voidaan liittää joko HD-digiboksiin tai suoraan televisioon CA-modulin välityksellä, mikäli televisiosta löytyy Cable Ready HD -hyväksyntä. CA-moduli on ohjelmakortin lukija, joka työnnetään television kyljestä löytyvään CI-paikkaan. HD-television ostajan ei siis tarvitse välttämättä hankkia noin 200-600 euron arvoista HD-digiboksia, jos televisioon saa kytkettyä muutaman kymmenen euron arvoisen CA-modulin. Vanhempien HD Ready ja Full HD televisioiden ostaneilla ei ole muita vaihtoehtoja, kuin hankkia television rinnalle HD-digiboksi.

Jos termistön opettelu johti jo tässä vaiheessa paniikkikohtaukseen, varmin ratkaisu on hankkia televisio, jossa on Cable Ready HD -merkintä. Tällöin et ainakaan osta vanhanaikaista televisiota ja olet lähtökohtaisesti kuivilla.

Teräväpiirtokanavien kannalta tärkeintä on, että CA-modulista tai HD-digiboksista löytyy Cable Ready HD –hyväksyntä. Muutoin hd-kanavien katselua varten hankittu ohjelmakortti ei avaa maksukanavien salausta. Kaapeliyhtiöt vaativat huhtikuun alusta saakka, että ohjelmakortit linkitetään kortinlukijan kanssa. Linkittämättömät kortit eivät jatkossa näytä HD-kanavia, eivätkä muitakaan maksukanavia.

Linkittäminen tapahtuu ilmoittamalla kaapeliyhtiölle ohjelmakortin ja kortinlukijan linkitysnumerot. Kaapeliyhtiö lukitsee numerot keskenään niin, ettei kortti toimi enää muissa linkittämättömissä laitteissa. Kortti voidaan kuitenkin linkittää useampaan laitteeseen samassa taloudessa. Cable Ready HD merkintä kertoo myös siitä, että laite toimii kaikissa suomalaisissa kaapeliverkoissa. Ulkomailta on jatkossa turha yrittää tuoda Suomeen digiboksia.

Hollywoodia on toteltava

katselua (Video still, Kuva: YLE)Korttilinkitys ei ole suomalainen keksintö, vaan kansainvälisten mediajättien vaatimus HD-sisältöjen suojelemiseksi. Cable Ready HD hyväksytyistä laitteista ei nimittäin pysty siirtämään tallennettuja ohjelmia tietokoneelle ja nettiin tai esimerkiksi Blu-ray-levylle. Tallentavalle digiboksille ohjelmia voi kuitenkin siirtää. Kopiosuojauksesta on huonoja kokemuksia peli- ja musiikkiteollisuudessa, mutta Skandinavian kokoisella markkina-alueella ei ole asiassa sananvaltaa.

- Se on vaatimus premium, eli parhaiden HD-sisältöjen omistajien puolelta. HD-sisältö pitää olla hyvin suojattu, että sitä voidaan esittää kaapeliverkoissa, Welhon TV-päätelaitteiden tuotepäällikkö Tony Orre kertoo.

Kaapeliyhtiöt suunnittelivat korttilinkityksen alkuunpanoa 1,5 vuotta. Kaapeliyhtiöiden mukaan Pohjoismaat ovat piratismin kannalta herkullisia maita, koska täällä televisio-ohjelmia ei jälkiäänitetä, eli dubata.

Antenniverkon HD-lähetykset vuosien päässä

terävämpää kuvaa (Video still, Kuva: YLE)HD on toistaiseksi kaapeli- ja satelliittiverkon maksullinen lisämauste. Pakolliseksi HD tulee kuitenkin siinä vaiheessa, kun kotimaiset televisioyhtiöt siirtyvät pelkkiin HD-lähetyksiin sekä kaapeli, että antenniverkossa. Antenniverkossa ei tähän mennessä ole ollut kuin YLE:n toimittamia Pekingin olympialaisten HD-testilähetyksiä.

YLE:ä on moitittu jarruttelusta samaan aikaan kun muissa maissa yleisradioyhtiöt ovat jo avanneet omia HD-kanaviaan. YLE:n mukaan kyse ei ole hidastelusta, vaan varovaisuudesta. Antenniverkossa HD-tekniikasta on maailmalla huomattavasti vähemmän kokemuksia kuin kaapeliverkossa. YLE tahtoo aloittaa HD-lähetykset yhtä aikaa molemmissa verkoissa.

- Maanpäällinen eli antenniverkon jakelu on Yleisradioyhtiölle tärkeä, koska se on se tie, jota kautta kaikki suomalaiset tavoitetaan. Se on taas meidän toiminnan peruslähtökohta, YLE:n TV-johtaja Olli-Pekka Heinonen kertoo.

Käytännössä YLE sai digisiirtymän tohinassa niin paljon haukkuja, ettei HD:n kanssa voida ottaa ainakaan laiterintamalla riskejä. Suurin pelko on, että varaslähdön myötä kotitaloudet joutuisivat uusimaan laitteitaan teknisten vaatimusten muuttuessa.

- Se on peruste miksei YLE ole vielä lähtenyt liikkeelle. Me olemme selvästi nähneet, että jo nyt on syntynyt tilanne, että aika lyhyen ajan sisällä on jouduttu uusimaan laitteita. Haluamme odottaa, että teknologia kypsyy.

Laajamittaiseen HD-siirtymään menee aikaa vielä ainakin viisi vuotta. YLE aikoo kuitenkin jatkaa HD-testilähetyksiä tänäkin vuonna.

Tänään ostettu laite ei välttämättä toimi huomenna

televisiokaupassa (Video still, Kuva: YLE)”Oikeaa” ajankohtaa tehdä laitehankintoja ei ole, koska tekniikan kehitys ei pysähdy. Ajan hermolla pysyminen ole koskaan ollut halpaa huvia. HD:n osalta kuluttajia on kuitenkin ärsyttänyt laitteiden harhaanjohtava markkinointi. Televisioita on kaupattu HD-kelpoisina, vaikka laitteista on puuttunut esimerkiksi HD-viritin. Toki HD-tasoista materiaalia voi katsoa Blu-ray soittimestaan tai hankkimalla HD-digiboksin, mutta joka tapauksessa ensimmäisten HD-televisioiden ostajat joutuvat hankkimaan lisälaitteita päästäkseen käsiksi kaapeliverkon HD-sisältöihin.

Tällä hetkellä tilanne on hankala, koska Cable Ready HD –puutteellisista televisioista pyritään kaupoissa eroon alennetuilla hinnoilla. Vaikka hintaero uusiin televisioihin saattaa olla useita satoja euroja, on muistettava että HD-digiboksikin maksaa itsessään jo vähintään parisataa. Jos haluaa ehdottomasti pärjätä ilman digibokseja ja ylimääräisiä kaukosäätimiä, on edullisin vaihtoehto pitäytyä tavallisissa digilähetyksissä.

Turkka Huhtala / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.