Hyppää pääsisältöön

Mia Backman muistelee

Mia oli vasta 7-vuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Näyttämömestarina toiminut Mian isä meni naimisiin ankaran naisen kanssa, joka oli lestadiolainen ja tuomitsi teatterin.

Mia harrasti ahkerasti näyttelemistä. Johtaja Bergbom kuunteli Mian esittämän Canthin Homsantuun roolin ja totesi: "Kyllä sinulla on lahjoja Mandi, mutta olet kovin nuori. 17 vuotta täytettyäsi otan sinut teatteriin, mutta koulu on ensin käytävä."

Ensimmäinen julkinen näytäntö oli Vesterkullan kartanon pihalla elokuussa vuonna 1894. Mian aikomuksena oli esiintyä vain kesällä Inkoossa ja jatkaa sitten koulua. 8. ja 9. luokka olivat vielä jäljellä.

Isä oli kuitenkin sairaana, ja Miaa pelotti mennä kotiin äitipuolen luokse. Kun tytölle sitten tarjottiin paikkaa näyttelijänä kiertävässä näyttelijäseurueessa, niin hän otti sen vastaan.

Mia eli Amanda Maria Backman syntyi Janakkalassa 17. marraskuuta 1877 ja kuoli Helsingissä 26. maaliskuuta 1958. Hän toimi suomalaisen teatterin johtajana, näyttelijänä ja ohjaajana. Tempperamenttinen Mia esiintyi myös muotinäytöksissä.