Hyppää pääsisältöön

Riitta Väisänen ja Hilma-ilmiö

Väisänen kertoo ihmetelleensä, kun auton ikkunat menivät huuruun sisäpuolelta. Hän tajusi, että ilmiö johtuu vaihdevuosista, siis "hilmoista".

Väisäselle vaihdevuosien voimakkaat oireet tulivat yllätyksenä, ja hän kertoo luulleensa, että kyseessä on stressiperäinen reaktio.

Lääketieteen toimittaja Ulla Järvi ja Riitta Väisänen ovat toimittaneet kirjan Hilma - vertaistukea vaihdevuosiin. Hilma-nimen on keksinyt Väisäsen sisko ystävänsä kanssa.

Väisänen kertoo, että häntä nuoremmalle siskolle oli tullut "hilmoja" eli vaihdevuosioireita jo aiemmin. Myöhemmin Väisänen ymmärsi, että monet hänen kärsimistään oireista olivat tiedostamatta olleet vaihdevuosioireita.

Vaihdevuodet liittyyvätnaisen munasolujen tuotannon loppumiseen ja siitä johtuvaan estrogeenin erittymisen vähentymiseen. Se voi aiheuttaa arkea vaikeuttavia vaivoja kuten kuumia aaltoja, ja monet naiset saavat hormonihoitoa. Suomalaisen naisen viimeiset kuukautiset tulevat keskimäärin 51-vuotiaina.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto