Hyppää pääsisältöön

SM-sulkapalloa 1980-1990-luvuilla

Suomen voitokkaimpia sulkapalloilijoita 1980- ja 90-luvuilla olivat Nina Sundberg, Anu Weckström, Pontus Jäntti ja Robert Liljequist.

Pontus Jäntti nousi esiin 1980-luvun puolivälissä nuorena lupauksena. Hän vei vuonna 1987 SM-tittelin kolminkertaiselta mestarilta Tony Tuomiselta.

Jäntti otti seitsemän perättäistä Suomen mestaruutta vuosina 1987-1993 ja palasi kultakantaan vielä vuonna 1998.

Robert Liljequist voitti Jäntin jälkeen mestaruuden neljästi peräkkäin vuosina 1994-1997. Jyri Aalto saavutti vihdoin pitkään tavoittelemansa SM-kullan vuonna 1998.

Naisten puolella vaihtuvuutta on ollut hieman enemmän. Nina Sundberg riisti ensimmäisen SM-tittelinsä Pia Pajuselta vuonna 1987.

Hänen jälkeensä mestaruutta pitivät hallussaan Kristiina Tainio-Pesonen (1989-1990) ja Susanna Dahlberg (1991). Vuonna 1992 Sundberg palasi ykköspallille vielä kolmen vuoden ajaksi.

Nina Sarneston (1995) jälkeen valtikka siirtyi tukevasti Anu Niemiselle (aik. Weckström), joka saavutti 12 Suomen mestaruutta vuosina 1995-2008.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto