Hyppää pääsisältöön

Grimmin satuja

Grimmin veljesten maailmankuuluja satuja ovat muun muassa Punahilkka, Tuhkimo, Ruusunen, Hannu ja Kerttu, Saapasjalkakissa ja Kultahanhi.

Jakob ja Wilhelm Grimm kokosivat 1800-luvulla vanhoja, monasti väkivaltaisia ja pelottavia satuja, joita muokkasivat miedommiksi. Grimmin veljesten tarinat ovat silti usein hurjempia kuin niistä tehdyt piirroselokuvat tai muut myöhemmät versiot.

Grimmin satuja -sarjaa lähetettiin TV2:ssa vuosina 1997–1999. Sinikka Sokka kertoi tarinat ja esitti niissä kaikki roolit. Oheisissa leikkeissä nähdään saduista valittuja paloja.

Sadussa YKSISILMÄ, KAKSISILMÄ JA KOLMISILMÄ hyvä haltijatar opettaa nälässä pidetyn Kaksisilmän taikomaan esiin kukkuraisen ruokapöydän,. Hänen kylläisyytensä herättä kuitenkin siskojen epäluulon ja vuoronperään he seuraavat Kaksisilmää paimeneen.

BREMENIN PELIMANNIT puolestaan kertoo huonosti kohdelluista kotieläimistä, jotka karkaavat isänniltään. Ne saavat uuden kodin säikytettyään pikkumökissä piileksivät rosvot tiehensä.

HANNU JA KERTTU eksyvät metsään ja joutuvat piparkakkumökille. Noita houkuttelee sen avulla lapsia luokseen syödäkseen heidät suuhunsa. Lapset kuitenkin ovat häntä viisaampia.

KULTAHANHI on haltijaäijän lahja hyväsydämiselle Tyhmyrille. Hanhen höyhentä havitteleva tyttö tarttuu siihen kiinni, ja samoin käy niille, jotka yrittävät häntä irrottaa.

PEUKALOISEN VAELLUS kertoo peukalonkokoisesta pojasta ja vaarallisista seikkailuista, joihin hän joutuu maailmalla.

PUNAHILKASSA paha susi syö isoäidin ja naamioituu ahmiakseen myös pikku tytön kitaansa. Metsästäjä pelastaa kuitenkin molemmat, ja susi saa ansionsa mukaan.

RUUSUNEN kertoo kuninkaantyttärestä, joka vaipuu uneen sadaksi vuodeksi koskettuaan kiellettyä värttinää.

SAAPASJALKAKISSA auttaa köyhää myllärinpoikaa ja tekee hänestä rikkaan kreivin. Neuvokas eläin hankkii hänelle linnan huiputtamalla ilkeää noitaa.

TUHKIMO on sisarpuolien hyljeksimä köyhä tyttö, joka pääsee taikakyyhkysen avulla kuninkaallisiin tanssiaisiin. Lähtiessään hän pudottaa kenkänsä, jonka oikeaa omistajaa kuninkaanpoika lähtee etsimään.

URHOOLLINEN RÄÄTÄLI on tappanut yhdellä iskulla seitsemän kärpästä. Väärinkäsityksen ansiosta häntä luullaan sotasankariksi, ja hänet pestataan tappamaan kaksi hurjaa jättiläistä.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.