Hyppää pääsisältöön

Grimmin satuja

Grimmin veljesten maailmankuuluja satuja ovat muun muassa Punahilkka, Tuhkimo, Ruusunen, Hannu ja Kerttu, Saapasjalkakissa ja Kultahanhi.

Jakob ja Wilhelm Grimm kokosivat 1800-luvulla vanhoja, monasti väkivaltaisia ja pelottavia satuja, joita muokkasivat miedommiksi. Grimmin veljesten tarinat ovat silti usein hurjempia kuin niistä tehdyt piirroselokuvat tai muut myöhemmät versiot.

Grimmin satuja -sarjaa lähetettiin TV2:ssa vuosina 1997–1999. Sinikka Sokka kertoi tarinat ja esitti niissä kaikki roolit. Oheisissa leikkeissä nähdään saduista valittuja paloja.

Sadussa YKSISILMÄ, KAKSISILMÄ JA KOLMISILMÄ hyvä haltijatar opettaa nälässä pidetyn Kaksisilmän taikomaan esiin kukkuraisen ruokapöydän,. Hänen kylläisyytensä herättä kuitenkin siskojen epäluulon ja vuoronperään he seuraavat Kaksisilmää paimeneen.

BREMENIN PELIMANNIT puolestaan kertoo huonosti kohdelluista kotieläimistä, jotka karkaavat isänniltään. Ne saavat uuden kodin säikytettyään pikkumökissä piileksivät rosvot tiehensä.

HANNU JA KERTTU eksyvät metsään ja joutuvat piparkakkumökille. Noita houkuttelee sen avulla lapsia luokseen syödäkseen heidät suuhunsa. Lapset kuitenkin ovat häntä viisaampia.

KULTAHANHI on haltijaäijän lahja hyväsydämiselle Tyhmyrille. Hanhen höyhentä havitteleva tyttö tarttuu siihen kiinni, ja samoin käy niille, jotka yrittävät häntä irrottaa.

PEUKALOISEN VAELLUS kertoo peukalonkokoisesta pojasta ja vaarallisista seikkailuista, joihin hän joutuu maailmalla.

PUNAHILKASSA paha susi syö isoäidin ja naamioituu ahmiakseen myös pikku tytön kitaansa. Metsästäjä pelastaa kuitenkin molemmat, ja susi saa ansionsa mukaan.

RUUSUNEN kertoo kuninkaantyttärestä, joka vaipuu uneen sadaksi vuodeksi koskettuaan kiellettyä värttinää.

SAAPASJALKAKISSA auttaa köyhää myllärinpoikaa ja tekee hänestä rikkaan kreivin. Neuvokas eläin hankkii hänelle linnan huiputtamalla ilkeää noitaa.

TUHKIMO on sisarpuolien hyljeksimä köyhä tyttö, joka pääsee taikakyyhkysen avulla kuninkaallisiin tanssiaisiin. Lähtiessään hän pudottaa kenkänsä, jonka oikeaa omistajaa kuninkaanpoika lähtee etsimään.

URHOOLLINEN RÄÄTÄLI on tappanut yhdellä iskulla seitsemän kärpästä. Väärinkäsityksen ansiosta häntä luullaan sotasankariksi, ja hänet pestataan tappamaan kaksi hurjaa jättiläistä.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto