Hyppää pääsisältöön

Kirja A & Ö: Paavo Haavikko

Paavo Haavikko väitti viimeiseen asti, että hän ei ollut kirjailija, vaikka kirjoja valmistui yli kahdeksankymmentä.

Tietolaatikko

Kahden vuoden päiväkirja: Muistiinmerkittyä vuosilta 1995–1998. Art House, 2001

Haavikko joutui kirjallisuuspiirin ulkopuolelle, kun hän valitsi modernismin vastaisen yksinkertaisen ja selkeän ilmaisun.

"AKS:n (Akateeminen Karjala-Seura) sukupolvi katsoi, että jos runoudessa sanotaan järjen sana, niin se on bolsevismia tai kommunismia." Haavikko totesi haastattelussa. Tätä aikaa hän kuvasi Siperiaan karkoitukseksi.

Apurahoja ei Haavikolle tullut ja nimityksissäkin hän jäi paitsioon. Se että on kirjoitettu kauniisti, ei Haavikkoa kiinnosta. Tämän takia hän kertoo siirtyneensä kustantajaksi eikä pidä itseään kirjailija.

Haavikko pohti yhdessä toimittaja Tuula-Liina Variksen kanssa päiväkirjakirjoittamista. Haavikolta ilmestyi omaelämänkerta Kahden vuoden päiväkirjat: Muistiinmerkittyä vuosilta 1995-1998 vuonna 2001. Kirjoittamisessa Haavikko piti kaikkein tärkeimpänä rehellisyyttä.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto