Hyppää pääsisältöön

Bo Carpelan: Lapsuus

Bo Carpelan on kirjoittanut hienon, herkän ja viisaan romaanin lapsuudesta, joka päättyy sotaan. Kirjan päähenkilö Davi varttuu kuusivuotiaasta 13-vuotiaaksi Helsingissä 1930-luvulla.

Tietolaatikko

Bo Carpelan (s. 1926)

Vaikka Davi elää poikkeuksellista vuosikymmentä, hänen lapsuutensa tuntuu myös valoisalta ja onnelliselta.

Valon ja varjon vuorotteleminen sekä unet ovat Carpelanin tuttua kuvastoa, mutta hän on kuitenkin säilyttänyt raikkautensa ja tuoreutensa tarinan kertojana. Leikillisen huumorinsa kautta Bo Carpelan tavoittaa tunnistettavasti lapsuuden – sen mikä meille kaikille on tuttua.

Carpelanilla on kummalliselta kuulostava väittämä, että ikävystyminen on lasten uskollinen ystävä. Mutta pitkästymistä ei hänen mukaansa kannata pelätä, sillä mitään tapahtumattomuudessa pesii mahdollisuus uusien asioiden löytämiseen. Päähenkilö Davi löytää paitsi kirjat myös mielikuvituksensa.

Romaanissaan Carpelan vihjaa, että lapset kuulevat ja ymmärtävät aikuisten puheista paljon enemmän kuin me huomaammekaan. Pieni poika Davi kuulee aikuisten puhuvan murhasta, itsemurhasta ja kansanmurhasta. Taloushuolet, varjona väijyvä sota ja 30-luvun uhkaava ilmapiiri on se ympäristö, jossa Davi joutuu kasvamaan.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto