Hyppää pääsisältöön

Der Paavo ja kadonnut maa

Arkistoetsivä saa tällä kertaa tehtäväkseen etsiä kadonnutta maata, jonka pinta-ala on vähän yli 100 000 neliökilometriä.

Elävän arkiston avulla Der Paavo pääsee matkailemaan maailman eri kolkissa. Etsivä viihtyy niin matkailufilmien kuin ulkomailta tulleiden uutisjuttujen parissa.

Matkan varrella arkistoetsivä tajuaa, että kyseessä on ilmeisesti sosialistinen maa, sillä lisävihjeenä on, että maassa oli kansanarmeija. Ja sosialistiset maathan katosivat Euroopan kartalta 1980-luvun lopun laajan kansalaisliikehdinnän jälkeen.

Ole! Seiväsmatkat
Kun legendaarinen matkailuguru Kalevi Keihänen ja kumppanit käynnistivät 1960-luvulla halpalennot Espanjaan, pääsi tavallinen kansakin nauttimaan etelän ihmeistä.

Kasper-nukke Tallinnassa
Trai trai trallallaa! Kasper matkustaa lahden yli Tallinnaan ja ystävystyy siellä teatterinukke Buratinon kanssa. Näin kun yhdes ollaan niin tullaan tuttaviks!

Pelli meets McCoy
Kuvausmatkalla Tukholmassa Raija Pelli törmää yllättäin Sergelstorgetin tunnelbanassa Andy McCoyhin. Koska matkan aiheena ovat huumeet, niin Raija päättää haastatella McCoyta huumausaineista.

Voimatkat Ruotsiin
Tyypillinen suomalainen ostoskassi 1980-luvulla ruotsalaisesta elintarvikekaupasta oli kasa voita, sokeria ja mariekeksejä.

Ceausescu syöstään pois vallasta
Nicolae Ceausescu syöstiin vallasta 22.12.1989. Maan turvallisuuspoliisi pysyi kuitenkin yksinvaltiaan rinnalla, ja väkivaltaisuudet jatkuivat.

Lokakuun vallankumouksen 60-vuotisjuhla
Neuvostoliiton suurimpia juhlia oli lokakuun vallankumouksen muistojuhla, jota vietettiin länsimaisen kalenterin mukaan marraskuun seitsemäntenä.

Bussilla Neuvostoliittoon
Suomalaisessa ja samalla koko länsimaisessa matkailussa tehtiin historiaa heinäkuun 1. 1958, kun ensimmäinen autoilijoille tarkoitettu rajanylityspaikka Neuvostoliittoon avattiin Vaalimaalla. 25 vuotta myöhemin rajalla juhlittiin jälleen.

DDR - maa joka hävisi
Berliinin muurin murtuminen, DDR:n sosialistisen järjestelmän romahtaminen ja Saksojen yhdistyminen tulivat myös politiikan ja historian asiantuntijoille melkoisena yllätyksenä.

DDR:n kansallishymni
Saksan demokraattisen tasavallan kansallishymni oli nimeltään Auferstanden aus Ruinen eli raunioista noussut.