Hyppää pääsisältöön

Eero Hämeenniemi: Pyhän Calixtuksen lähde

Esikoisromaanissaan säveltäjänä tunnettu Eero Hämeenniemi on armon, myötätunnon ja rakkauden puolestapuhuja.

Tietolaatikko

Eero Hämeenniemi (s. 1951)

Calixtus eli antiikin Roomassa (n. 160 – 222) orjana, pankkiirina, vankina ja lopulta paavina.

Nykyinen kristinusko voisi Eero Hämeenniemen mukaan olla toisenlainen, jos kehitys olisi lähtenytkin kulkemaan Calixtuksen viitoittamaa tietä.

Calixtuksesta kasvaa tarinassa suvaitsevuutta korostava toisinajattelija. Se ei ollut helppoa tuonkaan ajan maailmassa, jossa kristinuskoa käytettiin valtapelin ja juonittelun välineenä.

Hämeenniemi on kirjoittanut todella mielenkiintoisen ja elävän kirjan kristinuskon alkuvaiheista. Vaikka tarina sijoittuu antiikin Roomaan, se herättää lukijan pohtimaan yhtäläisyyksiä meidän aikaamme. Koska isäntä ei voinut sekaantua likaiseen rahanlainaamiseen, orja Calixtus joutui pankkiiriksi. Kuin nykyajan pörssikeinottelija Calixtus tajusi, miten hänen joutumisensa vararikkoon loisi yleistä epäluottamuksen ilmapiiriä markkinoille.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto