Hyppää pääsisältöön

Eero Hämeenniemi: Pyhän Calixtuksen lähde

Esikoisromaanissaan säveltäjänä tunnettu Eero Hämeenniemi on armon, myötätunnon ja rakkauden puolestapuhuja.

Tietolaatikko

Eero Hämeenniemi (s. 1951)

Calixtus eli antiikin Roomassa (n. 160 – 222) orjana, pankkiirina, vankina ja lopulta paavina.

Nykyinen kristinusko voisi Eero Hämeenniemen mukaan olla toisenlainen, jos kehitys olisi lähtenytkin kulkemaan Calixtuksen viitoittamaa tietä.

Calixtuksesta kasvaa tarinassa suvaitsevuutta korostava toisinajattelija. Se ei ollut helppoa tuonkaan ajan maailmassa, jossa kristinuskoa käytettiin valtapelin ja juonittelun välineenä.

Hämeenniemi on kirjoittanut todella mielenkiintoisen ja elävän kirjan kristinuskon alkuvaiheista. Vaikka tarina sijoittuu antiikin Roomaan, se herättää lukijan pohtimaan yhtäläisyyksiä meidän aikaamme. Koska isäntä ei voinut sekaantua likaiseen rahanlainaamiseen, orja Calixtus joutui pankkiiriksi. Kuin nykyajan pörssikeinottelija Calixtus tajusi, miten hänen joutumisensa vararikkoon loisi yleistä epäluottamuksen ilmapiiriä markkinoille.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto