Hyppää pääsisältöön

Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen

Esa Salmisen romaani Köyhyyden ammattilainen kertoo kehitysyhteistyöntekijä Petteri Savion kolmesta vuodesta Sambiassa eteläisessä Afrikassa.

Tietolaatikko

Esa Salminen (s. 1976)

Savion työnä on muun muassa valvoa suomalaisten avustusrahojen käyttöä kansalaisjärjestöissä. Hän tuntee toimivansa puskurina suomalaisen kärsimättömyyden ja sambialaisen todellisuuden välissä. Pahimmat törmäykset syntyvät erilaisista aikakäsityksistä.

Salminen pohtii kirjassaan sitä millä tavoin me voimme auttaa Afrikkaa.

Esimerkiksi suora vaateapu saattaa romahduttaa Sambian oman vaateteollisuuden tai ruoka-apu näivettää paikallisen maanviljelyn. Kansalaisjärjestöistä on muodostunut jo oma elinkeinonsa, kun niiden kautta kanavoitavat kansainväliset varat vain vahvistavat niiden jähmeää taloudellista roolia Sambiassa. Ne ovat tärkeitä paikallisia työllistäjiä, mutta mikä on niiden todellinen merkitys Sambian kehitykselle.

Esa Salminen kuvaa romaanissaan afrikkalaista luontoa, erityisesti sen eläimistöä. Kirjan päähenkilön Petteri Savion lomamatkojen kautta Salminen kirjoittaa elävästi myös Sambian naapurimaiden eroista ja niiden moninaisista kulttuureista.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto