Hyppää pääsisältöön

Gerry Birgit Ilvesheimo: Lykantropia

Ilvesheimo puolustaa rohkeasti ja omaperäisesti ihmisen oikeutta olla sellainen mikä on. Hän ei kuitenkaan jätä tarinaa vain menneeseen vaan kytkee nämä asiat nykyaikaan, joka myös korostaa lääketieteen ja perinnöllisyyden ylivertaisuutta ihmisen määrittelyssä.

Tietolaatikko

Gerry Birgit Ilvesheimo
Teokset:
Pandora (romaani 1996, nimellä Ritva Ruotsalainen)
Kuristajaviikunat (romaani 2003)
Lykantropia (romaani 2009)

Lykantropia nimi viittaa mielen sairauteen, jossa ihminen luulee olevansa eläin tai muuttuvansa eläimeksi.

Romaanin päähenkilö Franziska Wolf syntyi Wienissä 1912 kunnallisen perheen erikoisena poikatyttönä. Hän elää naisen rooliin sopeutumattomana maailmansotien välisenä aikana Itävallassa ja Saksassa keskellä nousevaa natsismia.

Lääketiede ja rotuopit pyrkivät määrittämään tuona aikana sen kuka on puhdas. Lääkärit leikkelevät Franziskaa ja häntä runnotaan perinteiseen naisen rooliin. Franziska etsii omaa rooliaan ja ulospääsyään yhä tukalammaksi käyvässä Euroopassa, joka on kuin labyrintti. Labyrintti on myös toistuva vertauskuva maailmasta, jossa ei toteudu Franziskan elämän johtolause: ”Ihmiset joilla on päämäärä, kulkevat suoraan.”

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto