Hyppää pääsisältöön

Heidi Köngäs: Jokin sinusta

Heidi Köngäksen romaani on pienimuotoinen mutta koskettavasti kirjoitettu. Jokin sinusta on pienen tytön kasvutarina Margasta, joka elää kahden äidin välissä.

Tietolaatikko

Heidi Köngäs (s. 1954)

Soili jättää Margan jo vauvana sisarelleen Mirjalle. Hänellä on mies ja koti muttei lasta.

Tapahtumat sijoittuvat pääosin 1950- ja 60 -luvuille Suomeen ja Ruotsiin.

Soili kelluu elämässään levottomana ja haluaa Tukholmaan, Lontooseen, Sveitsiin ja päätyy lopulta Los Angelesiin. Hänellä on ikuinen halu lähteä, muttei itsekään tiedä miksi.

Mirja puolestaan on turva ja tuoksuu aina äidinhyvälle Margan mielestä.

Margalle Mirja on äiti ja tämän mies Aatos on isä. Heidi Köngäs kirjoittaa, ettei biologia itsessään tee ihmisiä toisilleen läheisiksi. Margan biologinen äiti Soili on Margan lapsuuden suurin uhka ja tämän lapsuuden myyttinen Toinen. Siirtolaisena Ruotsissa pikku-Marga pelkää, että heidän salaisuuteensa paljastuu, sillä hän haluaa heidän olevan oikea perhe.

Äitiyden lisäksi siirtolaisuus on romaanin tärkeä teema.

Kun Marga oli 6-vuotias vuonna 1960, hän muutti äitinsä kanssa isän perässä Ruotsiin. Juuri kun Marga oppi vähän ruotsia, hän joutui äidin kanssa taas muuttamaan Suomeen. Muutaman kuukauden päästä hänen oli muutettava uudestaan Ruotsiin kouluun. Vähän ajan päästä käänteissään nopea isä halusikin lähteä takaisin Suomeen juuri kun Marga oli alkanut sopeutua ja oppia kadottamansa kielen uudelleen. Köngäs kirjoittaa, että Soilikin oli kuin kuka tahansa siirtotyöläinen, jolla oli aika alhainen status ja kova yritys päästä sisään uuteen maailmaan.

Heidi Köngäksen romaani on pienimuotoinen mutta koskettavasti kirjoitettu. Pieni Marga joutuu kokemaan elämässään kovia, ja nämä Köngäs kuvaa hyvin. Hän on riisunut kirjastaan turhan pateettisuuden. Margan elämä ja tuntemukset tulevat hyvin lähelle.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto