Hyppää pääsisältöön

Jani Saxell: Huomispäivän vartijat

Saxell kirjoittaa novellikokoelmassaan siitä, millaista tulevaisuutta teemme. Kuudessa novellissaan Saxell kuvittelee paitsi lähitulevaisuuden Suomea, Venäjää, Yhdysvaltoja myös 1960-luvun Ranskaa.

Tietolaatikko

Jani Saxell (s. 1972)

Novelleista tulevat mieleen niin Kenia, Pakistan tai oma kansalaissotamme.

Jani Saxell osoittaa, miten pienestä on kiinni, että naapureista tai ihmisistä yleensä tulee vihollisia.

Hän kirjoittaa muun muassa Bagdadin ihmisenkaltaistamisenvyöhykkeestä tai pakolaiskeskuksista, joissa tehtiin ihmisenkaltaistamishoitoja.

Novellien ihmiset ovat saastuttaneet laajat alueet elinkelvottomiksi.

Saxell ei kirjoita tosikkomaisesti synkästä tulevaisuudesta vaan hän käyttää mustaa huumoria ja satiiria.

Radioaktiivisesta hyönteismyrkystä juopuneet sirkat soittavat epävireistä teknoa, ja Suomessa etelään muuttavilta on alettu vaatia terveystodistuksia vuodesta 2010 Kuolan tapauksen jälkeen.

Jani Saxell luonnehtii teostaan alkuliepeessä kaunokirjalliseksi kansalaistottelemattomuusaktioksi. Hän on tunnettu kantaaottava kansalaisaktivisti ja kirjoituksissaan hyvinvointivaltion pahoinvoinnin kuvaaja. Saxell näkee markkinavoimien kaikkisyöpäisyyden uhkaavan nuoremman sukupolven tulevaisuutta, jossa mielikuvitus on jo karannut todellisuudeksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto