Hyppää pääsisältöön

Jari Tervo: Troikka

Jari Tervon romaani Troikka päättää kolmiosaisen historiasarjan. Edelliset osat ovat Myyrä ja Ohrana. Troikka alkaa punaisten pakoretkestä Tampereelta v. 1918 Venäjälle, ja se päättyy vuoteen 1926.

Päähenkilöinä ovat Eljas Rossi, Hermanni Hevoskoski ja Juliska Viskari.

Keskeiseksi henkilöksi nousee myös kenraali Mannerheim, josta Tervo kirjoittaa sympaattisen ja inhimillisen hahmon. Toinen aito historiallinen avainhenkilö on Pietariin paennut punakomentaja Eino Rahja.

Kirja sisältää vain harvojen tiedossa olleen tosiasian, että punaiset yrittivät murhata Mannerheimin Tampereen vapautuksen paraatissa v. 1920. Ampumaetäisyydelle päässyt salamurhaaja ei kuitenkaan laukaissut ladattua Coltia. Tästä epäröinnistä Tervo lähti kuvittelemaan romaaniaan. Hänen tulkintansa on, että Rahja oli Pietarissa pannut alulle Mannerheimin salamurhahankkeen.

Tervo kirjoittaa, että ”…historia on yksinkertainen juttu, jossa hyvä ja paha taistelevat, ja hyvä voittaa, ja se hyvä jää kertomaan muille tarinan uroteostaan”. Tätä on Tervon mukaan historia, eikä hän tunnu enää vahingossakaan uskovan siihen.

Troikka on Tervon romaaneista inhimillisin. Koskettavasti hän kirjoittaa pakolaisista, lapsista ja muista virallisesta historiasta syrjään jääneistä. Tarina kasvaa jänteväksi puheenvuoroksi väkivaltaa vastaan Tyylillisesti Troikka on uudenlaista Tervoa.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto