Hyppää pääsisältöön

Joel Haahtela: Lumipäiväkirja

Lumipäiväkirja on mielenkiintoinen romaani. Terrorismi ja yhteiskunnallinen aktivismi aiheina ovat tärkeitä, mutta syiden etsiminen ihmisen henkilökohtaisesta ei riitä selittämään terrorismin nousua 1970 –luvulla Saksassa.

Tietolaatikko

Joel Haahtela (s. 1972)

Suomalainen mies on nuoruudessaan rakastanut saksalaista naista, josta tuli 1970 -luvulla terroristi. Nainen on vapautunut 26 vuoden jälkeen vankilasta. Luettuaan lehdestä vapautumisesta mies lähtee etsimään naista Saksasta. Nimetön suomalaismies on oikeustieteen professori, hänellä on vaimo Erika ja aktivistitytär Laura.

Joel Haahtela pohtii sitä, miksi kunnollisen perheen tyttö Sigrid Eisenberg liittyy Punaiseen armeijakuntaan ja murhaa yli 30 ihmistä. Hän pettyy nuoruuden suhteessaan suomalaismieheen.

Romaanin mukaan henkilökohtaiset pettymykset olivat syinä radikalisoitumiseen, eivät yhteiskunnalliset tai aatteelliset seikat. Muista terroristeista Haahtela kirjoittaa, että esimerkiksi Andreas Baader oli lapsellinen ja häilyvä nuorisorikollinen, jonka ideologiat olivat epäselvät. Ulrike Meinhof oli puolestaan ideologisesti vahva, mutta epäkäytännöllinen ja tovereidensa hyljeksimä.

Lauran yhteiskunnallinen aktivismi vertautuu 1970 -luvun saksalaiseen terrorismiin. Romaani kuvaa sen ja nykypäivän aktivismin eroja, sukupolvien yli kulkevaa historiallista jatkumoa, mutta myös Sigridin ja Lauran motiiveja.

Haahtela kirjoittaa, että kyse on aina vallasta, siitä kaikkivoipaisuuden tunteesta, joka syntyy kun on mahdollisuus päättää elämästä ja kuolemasta.Lauran mielestä valta hakee aina käyttökelpoisimman muotonsa; se on kuin elävä olento.

Haahtela on kirjoittanut tyylilleen uskollisen esteettisen ja tiiviin kirjan.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen