Hyppää pääsisältöön

Juhani Känkänen: Kilttipakko

Kilttipakko kuvaa sitä millainen ilmapiiri useilla työpaikoilla vallitsee ja miten töissä on pakosta oltava kiltti. Hervottoman hauskalla tavalla Känkänen kirjoittaa hirveistä asioista, joiden kohteiksi ihmiset joutuvat.

Tietolaatikko

Juhani Känkänen (s. 1966 )

Tarinassa päähahmona on yritteliäs Jean Aatos Halla, jonka kirjava työura huipentuu Turva Oy firmassa.

Nykyajan mukaisesti yhtiö muuttaa jatkuvasti organisaatiotaan, käy kehityskeskusteluja ja muokkaa globalisaation pakottamia kansainvälistyviä strategioitaan.

Känkänen kuvaa kuinka yritysmaailman muutokset vetävät työntekijöiden poluilta lompakon nenän edestä kerta toisensa jälkeen niin kuin lasten leikeissä. Ihmisiltä kiskaistaan onni eikä asioille voi tehdä mitään.

Kilttipakko –romaani kertoo suomalaisen työn historiasta lähivuosikymmeniltä ja erityisesti viime vuosien suurista muutoksista.

Juhani Känkäsen näkemyksellisyys on vakuuttavaa. On kuin hän olisi onnistunut kirjoittamaan kaunokirjalliseksi romaaniksi psykohistorioitsija Juha Siltalan muutaman vuoden takaisen teoksen Työelämän huonontumisen lyhyt historia.

Kirja vilisee tuoreita vertauksia ja omatekoisia uudissanoja kuten kilttipakko tai lainasanapeite.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto