Hyppää pääsisältöön

Katri Lipson: Kosmonautti

Katri Lipson sijoittaa esikoisromaaninsa Kosmonautti 1980-luvun Muurmanskiin Neuvostoliittoon. Nuori koulupoika Serjoša on lapsuudesta lähtien haaveillut pääsevänsä kosmonautiksi ja näkevänsä Maa-planeetan avaruudesta.

Tietolaatikko

Katri Lipson (s. 1965)

Karti Lipson sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuoden 2008 parhaasta esikoisesta teoksellaan Kosmonautti. Teos oli myös Finlandia-ehdokkaana 2008.

Serjoša on salaa rakastunut tarinan toiseen päähenkilöön, musiikinopettaja Svetlanaan. Haaveet ja toivo ovat päällimmäisinä teemoina Lipsonin romaanissa. Musiikinopettaja Svetlana miettii, kuinka ihmisen haave kertoo hänen sisimmästään eniten.

Katri Lipson kirjoittaa myös toivosta, miten se on veitsi kivun kädessä. Haaveet ja toivo eivät ole pysyviä vaan toivollakin on ollut oma evoluutionsa. Kaikkein alkukantaisinta toivon lajia on itse asiassa vaikea mieltää enää toivoksi. Toivo voi olla jopa vaaraksi Kremlin vallanpitäjille, Lipson kirjoittaa.

Päähenkilö Serjoša jää oman haaveensa vangiksi. Haaveet törmäävät tylysti suljetun yhteiskunnan ankaraan todellisuuteen Myös muiden unelmat murskaantuvat. Romaanin Muurmansk on tyly, lämpöä ei ole eikä yhteisyyttä, perheet ovat hajallaan eikä naapureihin tai ystäviin voi luottaa. Harvat ihmiset kohtaavat aidosti toisensa Katri Lipsonin romaanissa.

Tyylillisesti Lipson on kirjoittanut viehättävän vanhahtavan romaanin, jonka hän on taitavasti etäännyttänyt nykyarjesta taaksejääneeseen todellisuuteen.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto