Hyppää pääsisältöön

Lena Huldén: Kuusijalkainen vihollinen

Lena Huldénin kirja Kuusijalkainen vihollinen on iljettävä mutta myös hauska historia sotien vaietuista sankareista. Täit, kirput, kärpäset ja hyttyset ovat monen sodan todellisia voittajia.

Tietolaatikko

Lena Huldén (s. 1956)

On erittäin kiehtovaa kuinka Huldén tarkastelee maailmanhistoriaa näiden lähes näkymättömien vihollisten kautta.

Teos ei jää kuitenkaan pelkäksi historian kirjaamiseksi vaan Huldén kirjoittaa myös niistä uhkista, jotka voivat olla täyttä totta nykypäivänäkin.

Suurin voittaja Napoleonin sotaretkellä ja ensimmäisessä maailmansodassa oli vaatetäi, joka levitti pilkkukuumetta ja punatautia. Näihin tauteihin kaatui enemmän sotilaita kuin missään taisteluissa.

Pilkkukuumeen uhka ei ole ohi meilläkään, koska tämä sankari palasi Suomeen vuonna 2007. Lena Huldén kirjoittaa, että yhteiskunnalliset muutokset voivat myös Suomessa edesauttaa jonkin jo lähes kadonneen uudelleen putkahtamiselle.

Vaatetäin lisäksi kirppu on yksi kirjan viheliäisimmistä pieneläjistä. Sen levittämä rutto surmasi Euroopassa 30-50 % väestöstä ja Helsingissäkin vielä puolet asukkaista 1700-luvun alussa.

Huldén pelkistää ihmisjoukot isäntäeläimiksi, joita niveljalkaiset käyttävät hyväksi levitäkseen uusille alueille. Tätä leviämistä ovat ruokkineet köyhyys, ahtaus ja lika.

Hyönteismyrkkyjen ja lääkkeiden sijaan Huldén kehottaa puuttumaan syihin eikä seurauksiin. Hänen mielestään on kohotettava kaupunkialueilla elävien valtavien väestökeskittymien hygieenistä tasoa.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen