Hyppää pääsisältöön

Mari Mörö: Paikkaa ja mieltä

Mari Mörö kirjoittaa romaanissaan havaintojaan perheen arjesta ja laajemminkin yhteiskunnasta. Hänen mielestään vakuutusyhtiö nimeltä yhteiskunta on alkanut yskiä. Mörö niputtaa hyvinvointivaltion alasajon ja kotitalousvähennyksen toisiinsa.

Tietolaatikko

Mari Mörö (s. 1963)

Tarinassa on kotipalveluyritys Hyvä Helmi, joka saa sitä enemmän asiakkaita mitä enemmän yhteiskunta ajaa alas palvelujaan. Kun monet väsyneet sosiaalityöntekijät lähtevät töihin Hyvä Helmi yritykseen, silloin apua eivät saa sosiaalityöntekijöitten entiset asiakkaat vaan varakkaammat kansalaiset.

Romaanin mukaan ongelmat ovat räjähtäneet käsiin Uudellamaalla, jossa on hankittu kalliit kämpät, mutta niissä ei osata asua. Arjesta selviämisestä on tullut vaikeaa. Kotitöitäkin kutsuttiin ennen rutiineiksi mutta tätä nykyä identiteetin tappajiksi.

Mörö kirjoittaa uusavuttomista uraperheistä, joiden kodeista on tullut aikalaisarjen avolouhoksia. Lapset tuntuvat jäävän tässä kaikessa jalkoihin, kun ihminen on palannut takaisin ihmissuhteissakin keräilyasteelle. Ihmisten sosiaaliset kyvyt eivät ole kehittyneet samaan tahtiin tämän yhteiskunnan vaatimusten kanssa, Mari Mörö kirjoittaa.

Jalkoihin tuntuvat jääneen myös avioeroisät, jotka purkavat tarinassa tuntojaan nettiyhteisössä nimeltä Juhtaiskät. Mörö asettuu avioeroisien puolelle, koska näistä on tullut etäisiä vasten tahtoaan ja heitä on potkaistu lujaa navan alapuolelle.

Mari Mörö kirjoittaa ankarista asioista hauskasti. Hän jatkaa aiemmasta tuotannosta tutulla tragikoomisella tyylillään. Kieli on herkullista ja värikästä. Tässä tiiviissä romaanissa on uudissanoja enemmän kuin keskivertotarinassa yleensä.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto