Hyppää pääsisältöön

Markku Ropponen: Suruaika päättyy, Kuhala

Rikolliset tulevat aina etelästä – tuntuu Markku Ropponen väittävän Kuhala- dekkarissaan. Rikostarina sijoittuu Länsi-Lappiin, jonne yksityisetsivä Kuhala joutuu selvittämään henkensä kaupalla rikoksia.

Tietolaatikko

Markku Ropponen, s. 1955

Markku Ropposen Kuhala -sarja
Puhelu kiusaajalta (2002)
Kuhala ja musta juhannus (2003)
Kuhala ja viimeinen kesävieras (2004)
Linnut vaikenevat, Kuhala (2005)
Kuhala ja takapihojen tuonenvarjo (2006)
Kuhala ja kuoleman hipaisu (2007)
Suruaika päättyy, Kuhala (2008)

Suruaika päättyy, Kuhala on tyylillisesti hieman erilaisempi kuin aiemmat sarjan dekkarit.

Markku Ropponen pohtii päähenkilönsä kautta mitä miehen vanheneminen oikein on.

Viisikymppisen miehen rakkauselämää kirjailija kuvaa yllättävänkin paljon. Tarinassa on myös vähemmän huumoria ja kyynistä piikittelyä. Yhteiskunnallisia havaintoja maailman epäoikeudenmukaisuudesta Ropponen on myös karsinut.

Lapinnoitanukke, viirusilmäukko ja auton vierellä juoksevat porot ovat romaanin Lappia. Merkillisen kuluneita asioita Ropponen näyttää poimineen. Romaanin Lappi muistuttaa myös sellaista paikkaa kuin villin lännen elokuvissa on. Onko Ropponen tarkoituksella halunnut korostaa Kuhalan ulkopuolisuutta, kun tämä etelän ihmisenä ajautuu ratkomaan rikoksia tiiviiseen lappilaiseen yhteisöön?

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto