Hyppää pääsisältöön

Marko Kitti: Meidän maailma

Runeberg -kirjallisuuspalkinnon 2009 ehdokaskirjassaan Marko Kitti kertoo veljeksistä, Jannesta ja Laurista. Janne on jo koulussa, mutta Lauri ei. Yksinhuoltajaäidin elämä on liian rankkaa, ja hän on lapsiaan kohtaan julma.

Tietolaatikko

Marko Kitti (s. 1970)
Teoksia:
Kottarainen (2001, novellikokoelma)
Viidakko (2003, romaani)
Meidän maailma (2008, romaani)

Kertojana on aikuinen Lauri, joka muistelee Irlannissa surkeata lapsuuttaan. Kitti tavoittaa hyvin traumaattiset muistot, kun Lauri suorastaan taantuu takaisin lapseksi. Merkillisesti tunnelma on suorastaan unenomainen. Tämä on kirjan voima ja rikkaus, ja se erottaa sen muista ankeista lapsuuskuvauksista.

Marko Kitti kuvaa sitä pelon ja uhan ilmapiiriä, jossa pienet pojat varttuvat. Kodissa elää hirviö nimeltä äiti eikä umpiossa kasvaville pojille ulkomaailmaa juuri ole. Toisaalta kirja jää liikaa mässäilemään henkisellä ja ruumiillisella julmuudella.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto