Hyppää pääsisältöön

Olli Löytty: Maltillinen hutu

Peruna on maahanmuuttaja ja mikä onkaan aitoa suomalaisuutta, näitä asioita pohtii Olli Löytty Maltillinen hutu -teoksessaan. Viimeiset satatuhatta vuotta ihmiskunta on Löytyn mielestä matkinut ja varastanut toisiltaan.

Tietolaatikko

Olli Löytty (s. 1966)

Aitous on määre, joka kertoo enemmän mittaajastaan kuin mitattavasta.

Yltiöpäisen suvaitsevaisuuden sijasta Löytty kehottaa meitä sietämään toisiamme ihmisinä eikä tietyn kulttuurin tai aatteen edustajina.

Realistisempaa kuin suvaitsevaisuudesta saarnaaminen olisikin puhua reilusti sietämisestä, miten tulla edes jotenkuten toimeen keskenämme.

Olli Löytty kyseenalaistaa meidän tietomme kaukaisistakin kulttuureista: kuinka todenmukaista tuo tieto on, kuka tiedon on tuottanut, mihin tarkoitukseen ja ketä varten.

Mielenkiintoisena esimerkkinä Löytty kirjoittaa muun muassa Namibian mustista itäsaksalaisista: joitakin kuukausia vuoden 1990 itsenäistymisen jälkeen Namibiaan palautettiin reilut 400 orpolasta DDR:stä, jossa he olivat viettäneet lapsuutensa. He olivat jättäneet taakseen maan, jota ei enää ollut ja saapuivat maahan, jota ei vielä äsken ollut olemassa. Heille oli opetettu, että Namibia oli heidän kotimaansa, mutta he olivat oppineet pitämään Itä-Saksaa kotimaanaan.

Olli Löytty kirjoittaa kiinnostavasti tärkeistä asioista kuten kotouttamisesta ja monikulttuurisuudesta. Näkökulmia ja aiheita kulttuurien kohtaamisista on paljon, ja se tekee kirjoituskokoelmasta hajanaisen.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto