Peruna on maahanmuuttaja ja mikä onkaan aitoa suomalaisuutta, näitä asioita pohtii Olli Löytty Maltillinen hutu -teoksessaan. Viimeiset satatuhatta vuotta ihmiskunta on Löytyn mielestä matkinut ja varastanut toisiltaan.
Tietolaatikko
Olli Löytty (s. 1966)
Aitous on määre, joka kertoo enemmän mittaajastaan kuin mitattavasta.
Yltiöpäisen suvaitsevaisuuden sijasta Löytty kehottaa meitä sietämään toisiamme ihmisinä eikä tietyn kulttuurin tai aatteen edustajina.
Realistisempaa kuin suvaitsevaisuudesta saarnaaminen olisikin puhua reilusti sietämisestä, miten tulla edes jotenkuten toimeen keskenämme.
Olli Löytty kyseenalaistaa meidän tietomme kaukaisistakin kulttuureista: kuinka todenmukaista tuo tieto on, kuka tiedon on tuottanut, mihin tarkoitukseen ja ketä varten.
Mielenkiintoisena esimerkkinä Löytty kirjoittaa muun muassa Namibian mustista itäsaksalaisista: joitakin kuukausia vuoden 1990 itsenäistymisen jälkeen Namibiaan palautettiin reilut 400 orpolasta DDR:stä, jossa he olivat viettäneet lapsuutensa. He olivat jättäneet taakseen maan, jota ei enää ollut ja saapuivat maahan, jota ei vielä äsken ollut olemassa. Heille oli opetettu, että Namibia oli heidän kotimaansa, mutta he olivat oppineet pitämään Itä-Saksaa kotimaanaan.
Olli Löytty kirjoittaa kiinnostavasti tärkeistä asioista kuten kotouttamisesta ja monikulttuurisuudesta. Näkökulmia ja aiheita kulttuurien kohtaamisista on paljon, ja se tekee kirjoituskokoelmasta hajanaisen.
Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen
Katso myös
- Teos, kirjailijat: Olli Löytty (teos.fi)