Hyppää pääsisältöön

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha

Jääskeläisen Taivaalta pudonnut eläintarha koostuu 12 novellista. Ne sijoittuvat milloin tulevaisuuteen, milloin menneisyyteen, uniin tai alitajuntaan. Mitä on aika ja mikä on todellista?

Tietolaatikko

Pasi Ilmari Jääskeläinen (s. 1966)

Monet novellit lähtevät liikkeelle lapsenkaltaisesta, yksinkertaisesta kysymyksestä: missä junat kääntyvät. Juuri sen vuoksi ne paljastavatkin maailmasta tärkeimpiä ja lopulta itsestään selviä asioita, mutta jotka siksi jäävät meiltä näkemättä.

Novelleissa liikutaan aikuisten ja lasten maailmoissa, eivätkä ne yleensä kohtaa toisiaan. Pasi Ilmari Jääskeläinen tavoittaa teksteissään myös aikuisessa lymyilevän lapsen.

Novellit ravistelevat käsityksiämme siitä, mitä on aika ja mikä on todellista. Se mikä minusta kestää kolme päivää, voi sinusta tuntua puolelta vuodelta - ja molemmat ovat aivan yhtä totta.

Jääskeläinen kyseenalaistaa myös tieteen keinot selittää maailmaa.

Tarinat ovat varsinaista mielen venyttelyä. Kun hän vaihtaa todellisuuden yllättäen toiseksi, mahassa vihlaisee aivan kuin vuoristoradassa ja samalla piintyneet ajatuksenkiinnikkeet napsahtelevat irti kuin pyykkipojat narulla.

Harvoin lukee näin mielikuvituksellista ja rikasta tarinankerrontaa sekä komeaa kieltä.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto