Hyppää pääsisältöön

Petri Karra: Haarautuvan rakkauden talo

Karra kuvaa tämän ajan ihmissuhteiden raadollisuutta. Hän antaa kyytiä myös espoolaisuudelle ja kirjoittaa kuinka Länsiväylän vierellä lipuu näkymä uuteen Suomeen, vaurauteen ja uuteen homo finlandiensikseen.

Tietolaatikko

Petri Karra (s. 1969)

Mika Kaurismäen ohjaama Haarautuvan rakkauden talo -elokuvan ensi-ilta on 21.8.2009. Elokuva perustuu Petri Karran romaaniin.

Elokuva on valittu ainoana suomalaisena elokuvana Toronton elokuvajuhlien viralliseen ohjelmistoon 10.-19.9.2009.

Perheterapeutti Juhani ja hänen yritysvalmentaja- ja juristivaimonsa Tuula aikovat erota sovussa. He jäävät asumaan espoolaisen omakotitalonsa eri päätyihin siksi kunnes saavat talon myytyä. Tämän alkuasetelman Petri Karra myllää melkoiseksi farssiksi esikoisromaanissaan.

Tarinassa on seksiä, viinaa ja väkivaltaisia rikollisia. Juhanin ja Tuulan vauras espoolaisuus osoittautuu vain pinnaksi.

Karra haluaa ilmeisesti osoittaa miten ohut sivistyksen pintakuori äkkirikastuneilla on. Ei tarvita kummallistakaan sytykettä, kun villit vaistot roihahtavat pintaan.

Juhanin ja Tuulan keskinäinen kiusa äityy aikamoisiksi orgioiksi, jossa osallisena ovat ystävät, Juhanin vuokraama prostituoitu, viina ja parinvaihto.

Toinen päähenkilö Juhani suree mielessään isättömiä poikia, heidän sammuttamatonta isän janoaan, suorittamistaan ja riittämättömyyttään. Karran mukaan isien pitäisi ottaa poikiaan kädestä ja saatella heidät yhteisönsä jäseniksi.

Tarina kertoo myös tämän ajan narsismista. Juhanin kaveri Pekka väittää olevansa terveellä tavalla narsisti ja tähän Juhani vastaa, että sitä on myös meidän itserakas ja hyperkilpailutettu nykyaikakin, vaikka ollaan piirun päässä sosiaalisesta ja psykologisesta romahduksesta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto