Hyppää pääsisältöön

Riku Korhonen: Lääkäriromaani

Lääkäriromaanissa isot maailmanpoliittiset asiat kietoutuvat ja tunkeutuvat yksityisten ihmisten arkeen. Turkulainen Niklas on kolmikymppinen taiteentekijä, joka vetelehtii helteistä kesää 2003 ja tekee eroa avovaimostaan Innasta.

Tietolaatikko

Riku Korhonen (s. 1972)

Tuotantoa
Kahden ja yhden yön tarinoita (2003)
Savumerkkejä lähtöä harkitseville (2005)
Lääkäriromaani (2008)
Hyvästi tytöt (2009)

Enemmän kuin ero häntä ahdistaa Irakin sota. Samalla kun Korhonen kirjoittaa Niklaksen ajatuksia Irakin sodasta niin hän tulee kirjoittaneeksi kriittisiä havaintoja myös ajastamme.

Niklas muistelee 2000-luvulla hauskaa roolileikkiä Kultasen perheen lapset, jota hän leikki lapsuudessaan 70-luvulla isosiskonsa kanssa. Nimi osoittautuu kuitenkin ironiseksi, vaikka Niklaksen lapsuus ja nuoruus oli etuoikeutettua ja turvallista. Nyt kolmikymppisenä eroa tehdessään ja maailmantuskaa potiessaan hän tuntuu olevan aivan hukassa.

Riku Korhonen on kirjoittanut Lääkäriromaanin sisäkertomukseksi oikean lääkäriromaanin komeine lääkäreineen. Näissä tarinoissa pääosassa on irakilainen kaikki lähiomaisensa sekä molemmat kätensä menettänyt pieni poika Ali. Oikeakin Irakin sodan lapsiuhrisymboli Ali lennätettiin Lontooseen hoitoon ja saamaan tekokädet. Korhonen kirjoittaa miten Yhdysvalloista on tullut maailman ylilääkäri - operaatio Aavikkomyrskyssä se oli vielä maailmanpoliisi.

Kielellisesti ja rakenteellisesti Riku Korhosen Lääkäriromaani palkitsee lukijan. Tosin se on aiheiltaan turhankin runsas ja rönsyilevä.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen