Hyppää pääsisältöön

Risto Ahti: Puutarhajuhlat vanhassa piispan huvilassa

”Jos ihminen tajuaisi olevansa onnellinen, heti olisi onnellinen.” Tämä ajatus toistuu kirjailija Risto Ahdin teoksessa. Kun se on näin yksinkertaista, niin miksi se on niin vaikeaa, Ahti pohtii hyvinkin velmuissa kirjoituksissaan.

Tietolaatikko

Risto Ahti (s. 1943)

Ilon anarkistina Ahti kehottaa meitä ilon kaaokseen myös tässä kirjassaan.

Piispan vanhan huvilan puutarhajuhlien paratiisi on meiltä kadoksissa. Sen löytämiseksi ihmisen pitää havahtua ja herätä läsnäoloon. Ihminen on kummallinen, hän syntyy, mutta ei elä. Näillä sanoilla Ahti korostaa, että elämä ei ole kertomus vaan näky.

Risto Ahti kehottaa yksinkertaisuuteen, välittömyyteen ja kirjoittaa, miten yksi ajatus ei riitä, kaksi tarvitaan, jotta voisi tulla toisiin ajatuksiin. Hän kirjoittaa paljon vastakohtaisuuksien kautta, mutta ne eivät ole välttämättä vastakohtaisia vaihtoehtoja vaan ne voivat olla myös samanaikaisesti läsnä.

Teos puhuu vahvasti ihmisen puolesta. Ihmiset ovat Ahdille kaikki ainutlaatuisia. Itseriittoisuutta se ei kuitenkaan ole, kun Ahti kirjoittaa, että vain ihminen, joka elää omasta valostaan voi olla olemassa.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto