Hyppää pääsisältöön

Risto Ahti: Puutarhajuhlat vanhassa piispan huvilassa

”Jos ihminen tajuaisi olevansa onnellinen, heti olisi onnellinen.” Tämä ajatus toistuu kirjailija Risto Ahdin teoksessa. Kun se on näin yksinkertaista, niin miksi se on niin vaikeaa, Ahti pohtii hyvinkin velmuissa kirjoituksissaan.

Tietolaatikko

Risto Ahti (s. 1943)

Ilon anarkistina Ahti kehottaa meitä ilon kaaokseen myös tässä kirjassaan.

Piispan vanhan huvilan puutarhajuhlien paratiisi on meiltä kadoksissa. Sen löytämiseksi ihmisen pitää havahtua ja herätä läsnäoloon. Ihminen on kummallinen, hän syntyy, mutta ei elä. Näillä sanoilla Ahti korostaa, että elämä ei ole kertomus vaan näky.

Risto Ahti kehottaa yksinkertaisuuteen, välittömyyteen ja kirjoittaa, miten yksi ajatus ei riitä, kaksi tarvitaan, jotta voisi tulla toisiin ajatuksiin. Hän kirjoittaa paljon vastakohtaisuuksien kautta, mutta ne eivät ole välttämättä vastakohtaisia vaihtoehtoja vaan ne voivat olla myös samanaikaisesti läsnä.

Teos puhuu vahvasti ihmisen puolesta. Ihmiset ovat Ahdille kaikki ainutlaatuisia. Itseriittoisuutta se ei kuitenkaan ole, kun Ahti kirjoittaa, että vain ihminen, joka elää omasta valostaan voi olla olemassa.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto