Hyppää pääsisältöön

Taina Haahti: Apaja

Kun Taina Haahdin Apaja- trillerin on lukenut, pitäisi hälytyskellojen jo soida. Haahti kirjoittaa, että ahneuden vapaudessa ei ole mitään oikeuksia, on vain voittajia ja häviäjiä.

Tietolaatikko

Taina Haahti (s. 1960)

Tässä kirjassa ulkomaalaiset sijoittajafirmat ovat petoja, jotka ahmivat ja putsaavat suomalaisia yrittäjiä.

Taina Haahti on työskennellyt aiemmin pankkiuralla 10 vuotta ja ylikansallisilla velkamarkkinoilla. Hän aloitti kirjailijan uransa 1990-luvun puolivälissä ja on koulutukseltaan myös filosofi.

Haahti siis tuntee liike-elämän ja kirjoittaa uskottavasti esimerkiksi ylikansallisten pääomasijoittajien toiminnasta. Nämä sijoittajapedot pumppaavat tässä tarinassa suomalaisiin yrityksiin velkarahaa nostaakseen pääoman tuottoa, hiovat yritykset huippukuntoon ja myyvät pois ne suurella voitolla.

Apaja-romaanin mottona on lainaus metsästyssäännöstä: ”Nahka, pää sarvineen ja syötävät sisäelimet kuuluvat saaliin kaatajalle.” Tällä Haahti kuvaa sitä raadollisuutta millä firmat taistelevat keskenään ja isot ahmivat pienempiään. Tarina osoittaa myös miten yksityisen ihmisen perhe-elämää on mahdotonta sovittaa yhteen ylitehokkaaksi piiskatun työelämän kanssa. Jos ihmisellä ei ole arvoa, ei hänen kärsimykselläänkään ole merkitystä, kirjoittaa Taina Haahti.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen