Hyppää pääsisältöön

TaoLin: Suomen taivaan alla

Esikoiskirjailija TaoLin kertoo kirjassaan kuinka kiinalainen Ling pärjää elämässään vieraassa kulttuurissa, koska hän sopeutuu. Aviovaimona Suomessa Ling huomaa saavansa enemmän oikeuksia kuin Kiinassa.

TaoLinin kirjassa kaksi eri kulttuurista olevaa ihmistä rakastuu. Päähenkilö Ling tapaa Pekingissä suomalaisen Tapion, he kohtaavat kolme kertaa ja sitten Ling muuttaakin Tapion vaimoksi Suomeen.

TaoLin kuvaa erittäin mielenkiintoisesti Suomea vieraan silmin, kulttuurien välisiä eroja ja rohkeaa naista, joka on päättänyt sopeutua ja pärjätä.

Suomen taivaan alla on poikkeuksellisen kaunis ja hyvällä kielellä kirjoitettu.

TaoLin havainnoi hyvin herkästi ja taitavasti kulttuurien välisiä eroja eikä sorru kliseisiin. Hän näkee vieraan silmin Suomessa asioita, joihin emme itse kiinnitä huomiota. Päähenkilö Lingiä hämmästyttää esimerkiksi suruliputus. Ling ihmettelee onko ihmisen elämä Suomessa niin tärkeä ja kunnioitettu, että maan lippu lasketaan puolitankoon, vaikka ihminen olisi kuollut vanhana aivan luonnollisen kuoleman.

Naisen rooli näyttää kirjan mukaan olevan kovin erilainen Kiinassa ja Suomessa. Vahvana ihmisenä Ling löytää oikeat keinot sopeutua avioliittoonsa ja vieraaseen kulttuuriin.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto