Hyppää pääsisältöön

Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi

Kyrön romaani Benjamin Kivi kertoo miehestä, joka valitsee aina voittajan puolen. Benjamin elää lähes koko viime vuosisadan, ja hän kokee Suomen historian suuret tappamiset ja vaikeudet.

Ahkeruudella ja yritteliäisyydellä Benjamin kuitenkin menestyy mutta omaa elämäänsä hän ei aivan järjestykseen saa. Benjamin Kivi pakenee eteen tulleita vaikeuksia ahkeruuteen.

Romaanissa Kyrö kysyy, voiko oman edun vuoksi pettää ja pettää uudelleen. Petosta tarinassa on monenlaista ja lopussa paljastuu se suurin, koko pitkän elämän mukana kulkenut petos. Kyrö panee päähenkilön vaihtamaan useasti nimeä ja rakentamaan kokonaan uuden henkilöllisyyden.

Lukija yllättyy Kyrön tavasta uudelleen kirjoittaa Suomen historiaa. Hän heittelee asioita niille sopimattomiin ajankohtiin. Vaikka kyse on kuvitteellisesta romaanista ja Kyrön luomasta omasta maailmasta, erityisesti teoksen alkupuolella ajankohdalle vieraat asiat häiritsevät. Romaanin loppupuolella Kyrö laskee kunnolla irti, liioittelee, ja silloin tarina muodostuu uskottavaksi Kyrön omaksi maailmaksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto