Hyppää pääsisältöön

Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi

Kyrön romaani Benjamin Kivi kertoo miehestä, joka valitsee aina voittajan puolen. Benjamin elää lähes koko viime vuosisadan, ja hän kokee Suomen historian suuret tappamiset ja vaikeudet.

Ahkeruudella ja yritteliäisyydellä Benjamin kuitenkin menestyy mutta omaa elämäänsä hän ei aivan järjestykseen saa. Benjamin Kivi pakenee eteen tulleita vaikeuksia ahkeruuteen.

Romaanissa Kyrö kysyy, voiko oman edun vuoksi pettää ja pettää uudelleen. Petosta tarinassa on monenlaista ja lopussa paljastuu se suurin, koko pitkän elämän mukana kulkenut petos. Kyrö panee päähenkilön vaihtamaan useasti nimeä ja rakentamaan kokonaan uuden henkilöllisyyden.

Lukija yllättyy Kyrön tavasta uudelleen kirjoittaa Suomen historiaa. Hän heittelee asioita niille sopimattomiin ajankohtiin. Vaikka kyse on kuvitteellisesta romaanista ja Kyrön luomasta omasta maailmasta, erityisesti teoksen alkupuolella ajankohdalle vieraat asiat häiritsevät. Romaanin loppupuolella Kyrö laskee kunnolla irti, liioittelee, ja silloin tarina muodostuu uskottavaksi Kyrön omaksi maailmaksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen