Hyppää pääsisältöön

Erään palkkamurhan anatomia, eli miten kadonneeksi ilmoitettu kadotetaan lopullisesti

Lokakuun lopulla vuonna 2003 ruotsalainen nuori nainen teki Tukholman poliisille katoamisilmoituksen poikaystävästään Volkanista. Turkkilaissyntyinen mies oli liikkunut rikollispiireissä ja oli joutunut uhkailujen kohteeksi. Poliisi ei etsinnöistään huolimatta löytänyt miestä, mutta jäljet johtivat Suomeen. Rikostarinoita Suomesta -sarjassa (2007) kadonneeksi ilmoitetun Volkanin tapauksesta kertovat suomalaiset rikostutkijat.

Volkan oli soittanut tyttöystävälleen katoamista edeltävällä viikolla ja kertonut pelkäävänsä, että hänelle tapahtuu jotain. Hän oli pyytänyt tätä ottamaan yhteyttä erääseen tukholmalaispoliisiin, jos hänestä ei kuulu kahteen päivään mitään. Kun katoamisilmoitus oli tehty, tieto siitä välitettiin myös Helsingin rikospoliisille, koska Volkanin tiedettiin oleskelevan Helsingissä. Kolmen viikon Suomen-vierailunsa päätteeksi Volkan katosi lopullisesti. Viimeinen havainto hänestä on ravintola Seurahuoneen valvontakameratallenteessa, josta näkyy, kuinka hän poistuu ravintolasta kahden muun miehen seurassa.

Suomalaistutkijat lähtivät Tukholmaan ja saivat tietää, että Volkan kuului Ruotsissa toimivaan rikollisliigaan. Arlandan lentokentällä oli ryöstetty arvokuljetusauto kesäkuussa 2002 ja Volkanin uskottiin olleen ryöstössä mukana. Hänen myös uskottiin ottaneen ryöstörahoja itselleen saman liigan arvoasteikossa korkeammalla olevalta jäseneltä. Tästä syystä Volkania uhattiin hengenmenolla, joten lopulta hän ilmoittautui poliisille Arlandan ryöstön todistajana.

Volkan otettiin todistajansuojeluun, josta hän kuitenkin irrottautui ja matkusti Turkkiin tapaamaan perhettään. Kun hän palasi Ruotsiin, poliisi otti hänet uudelleen suojeluunsa, josta Volkan erosi lopullisesti syyskuussa 2003.

Vainoajiaan hän lähti pakoon Suomeen ystävälleen Jannelle, jolla puolestaan oli väkivaltarikostausta. Tukholman poliisi oli varoittanut Volkania Jannesta, sillä viranomaisilla oli tieto, että Janne oli palkattu surmaamaan Volkan.

Poliisi pääsi Suomessa kadonneen Volkanin jäljille muun muassa televalvontatallenteiden avulla. Vaikutti siltä, että hänet olisi surmattu eräässä vuosaarelaisessa asunnossa. Ruumista ei kuitenkaan löydetty mutta oli syytä epäillä, että se olisi kuljetettu vuokratulla pakettiautolla tuntemattomaan paikkaan.

Juttuun sekaantui useita henkilöitä ja tammi–helmikuussa 2004 kolme miestä pidätettiin murhasta epäiltynä. Poliisille esitutkinta ja tuomioistuinkäsittely olivat haasteellisia, sillä todistajia oli uhkailtu ja annettiin ymmärtää, että tuomioistuinkäsittelyäkin häirittäisiin. Helsingin poliisilta pyydettiinkin virka-apua istuntojen turvaamiseen.

Kommentit