Hyppää pääsisältöön

Harri Närhi: Apinamorsian

Kahdesta erillisestä tarinasta koostuvassa romaanissa toinen kuvaa Toia-nuorukaista pyydystämässä ketsaalin sulkia muinaisessa maya-kulttuurissa ja toisessa valokuvaaja Lauri Kurki on juuri selvinnyt aivoinfarktista.

Tietolaatikko

Harri Närhi (s. 1953)

Tuotantoa:
Vartija (romaani 1988)
Mies pimeästä (käsikirjoitus tv-elokuvaan MTV 1990)
Luutnantti Bernerin revolveri (romaani 1995)
Palava pensas (romaani 1997)
Toisten tähtien tähden (romaani 2006)
Apinamorsian (romaani 2009)

Näennäisesti kaukaiset tarinat Harri Närhi sitoo ovelasti yhteen.

Itsekin aivoinfarktin läpikäynyt Närhi kuvaa järkyttävästi niitä muutoksia, joita ihminen joutuu läpikäymään sairaudesta selvittyään.

Päähenkilö Lauri Kurjen muisti on mennyt, samoin käsitys siitä kuka hän on, ja kaikki on aloitettava alusta. Siitä huolimatta Kurki ymmärtää, että kaikki ne tuokiot kun pettyy, kokee kipua tai joutuu häpeään ovat silkkaa onnea, sillä niistä hän tietää yhä olevansa olemassa.

Harri Närhi laajentaa tarinansa pohtimaan ihmisen perimmäisiä olemassaolon kysymyksiä: kuka ihminen on kun hän ei muista mitään ja mistä teoista hän on vastuussa.

Waltarimaisen kiehtovasti kirjoitetuissa maya-kulttuurin jaksoissa Närhi viekoittelee lukijaa miettimään mikä on harhaa ja mikä totta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto