Hyppää pääsisältöön

Merkkituote: Mikä on kansa?

Kansaan vedotaan, kansaa haukutaan, kansan puolesta puhutaan, kansan nimissä toimitaan, mutta mikä ja missä on kansa?

Vetoaminen kansaan on retoriikan käytetyimpiä keinoja. Kuka määrittelee kansan ja missä se on?

Kansallisromanttinen ideaali, kansallinen projekti, kansanvalta, kansanvalistus, vapaaehtoinen kansalaistoiminta, talvisodan henki, jälleenrakennus, lännen etuvartio, erityisasema idän ja lännen välissä. Suomen historian aikana kansaa on kerätty ja ryhmitelty tällaisten käsitteiden taakse.

Runebergin ja Topeliuksen kansa-käsitykseen ei liittynyt kansa poliittisena toimijana vaan romanttisena käsitteenä. Kansa oli heille kuvitelma, jonka toteuttamisessa esimerkiksi Aleksis Kivi epäonnistui.

Missä kansa näkyy nyt? Vaaleissa? Yleisöäänestyksissä? Massatapahtumissa, hypermarkettien avajaisissa ja urheiluspektaakkeleissa? Mikä on tämä kansa, jota Arkadianmäellä edustetaan? Onko sitä itse asiassa edes olemassa?

Teksti: J.P. Pulkkinen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto