Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Erään palkkamurhan anatomia

Lokakuun lopulla vuonna 2003 ruotsalainen nuori nainen teki Tukholman poliisille katoamisilmoituksen poikaystävästään Volkanista. Turkkilaissyntyinen mies oli liikkunut rikollispiireissä ja oli joutunut uhkailujen kohteeksi.

Volkan oli soittanut tyttöystävälleen katoamista edeltävällä viikolla ja kertonut pelkäävänsä, että hänelle tapahtuu jotain. Hän oli pyytänyt tyttöystäväänsä ottamaan yhteyttä erääseen tukholmalaispoliisiin, jos hänestä ei kuulu kahteen päivään mitään. Tieto Volkanin katoamisesta oli välitetty myös Helsingin rikospoliisille, koska Volkanin tiedettiin oleskelevan Helsingissä.

Tutkijat lähtivät Tukholmaan saamaan tietoa Volkanista ja hänen elämästään, jotta tutkinnassa päästäisiin eteenpäin. Poliisi sai tietää, että Volkan kuului Ruotsissa toimivaan rikollisliigaan ja oli ansainnut toimeentulonsa laittomin keinoin.

Helsingissä hän oli asunut lapsuudenaikaisen ystävänsä Jannen asunnossa. Volkan ehti olla Suomessa noin kolme viikkoa ennen kuin hän katosi. Viimeinen havainto hänestä on ravintola Seurahuoneen valvontakameratallenteessa, josta näkyy, kuinka hän poistuu ravintolasta kahden muun miehen seurassa.

Hänen katoamistaan tutkittiin aluksi normaalina katoamistapauksena, mutta pian ilmeni seikkoja, joiden perusteella tutkinta muuttui murhan esitutkinnaksi. Katoamisilmoituksen tehnyt tyttöystävä alkoi saada uhkauskirjeitä. Myös Volkan oli saanut vuosien aikana lukuisia tappouhkauksia. Epäiltiin, että Volkan olisi varastanut ystävältään Leopoldolta rahaa. Niiden puolestaan uskottiin olevan osa Arlandan lentokentällä tehdyn arvokuljetusauton ryöstösaaliista. Ryöstö oli tapahtunut kesäkuussa 2002 ja Leopoldon uskottiin olleen ryöstössä mukana. Miehet kuuluivat samaan rikollisliigaan, jossa Leopoldo oli hierarkiassa ylemmällä tasolla kuin Volkan.

Leopoldo alkoi uhkailla hengenmenolla, jollei Volkan palauta rahoja. Lopulta Volkan ilmoittautui poliisille Arlandan ryöstön todistajana ja kertoi myös saamistaan uhkauksista. Hänet otettiin todistajansuojeluun, joten poliisi salasi hänet tietonsa ja olinpaikkansa läheisiltään. Volkan kuitenkin irrottautui suojelusta ja matkusti Turkkiin tapaamaan perhettään. Kun hän palasi Ruotsiin, poliisi otti hänet uudelleen suojeluunsa, josta hän erosi lopullisesti syyskuussa 2003.

Taustansa vuoksi Volkanilla ei ollut Ruotsissa ketään, johon turvata. Siksi hän lähti Suomeen ystävänsä Jannen luokse. Jannella puolestaan oli väkivaltarikollinen tausta. Hän oli tappanut 1998 Solvallan raviradalla miehen. Kyse oli mahdollisesti ollut palkkamurhasta. Tukholman poliisi oli varoittanut Volkania Jannesta, sillä viranomaisilla oli tieto, että Janne olisi laitettu tappamaan Volkanin.

Seurahuoneen valvontakameraan tallentuneet Volkanin seuralaiset olivat Janne ja tämän ystävä Raimo, jotka olivat poliisin seurannassa huumausainerikoksista epäiltyinä. Miesten tiedettiin lähteneen ravintola Seurahuoneelta yöllä 16.10. 2003 suuntana Vuosaari ja erään Janin nimissä oleva asunto. He saapuivat puolenyön jälkeen asunnolle ja viipyivät siellä pari tuntia. Raimo ja Janne poistuivat Kallvikintien asunnosta mitä ilmeisemmin ilman Volkania. Kaikki seikat viittasivat siihen, että Volkan oli surmattu asunnossa.

Yhteystyö Suomen ja Ruotsin poliisin välillä oli tiivistä Volkanin katoamisen vuoksi. Ruotsissa seurattiin tarkattiin Raimon ja Janne kontakteja Tukholmassa. Miehet lähtivät 17.10.2003 Tukholmaan ja he tapasivat siellä Leopoldon. Noin viikon kuluttua Jani ja Raimo olivat lentokentällä vastassa miestä, joka toi heille Ruotsista kirjekuoren. Sen sisällöksi paljastui myöhempien kuulustelujen perusteella rahaa, jonka poliisi epäili olevan palkkio tai osa sitä liittyen Volkanin surmaan.

Poliisi teki Janin nimissä olevaan Vuosaaren vuokra-asuntoon perusteellisen tutkimuksen, koska asuntoa epäiltiin Volkanin surmapaikaksi. Asunto oli siivottu erittäin huolellisesti ja sieltä puuttui huonekaluja. Sieltä kuitenkin löydettiin hyvin pieniä yksittäisiä veripisaroita pinnoilta, joista niitä ei oltu huomattu pyyhkiä pois. Niistä kuitenkiin onnistuttiin eristämään DNA, jonka perusteella voitiin varmuudella todeta verijälkien olleen Volkanin.

Televalvontatietojen perusteella saatiin tietää, että Kallvikintien vuokralainen Jani matkusti Volkanin katoamista seuraavana päivänä Tervakoskelle erään tuttavansa luokse. Tuttavan luokse tehdyssä kotietsinnässä havaittiin palopesäkkeitä, joista löytyi huonekalun jäänteitä. Niiden arveltiin kuuluvan Janin asunnosta kadonneisiin sohvaan ja tuoliin. Tutkimusten mukaan jäänteet täsmäsivät kadonneita huonekaluja.

Lisäksi Raimon appivanhempien asunnolla Vantaalla tehtiin tehtiin tarkka tutkinta. Pihalta löytyi roskien polttouuni, jonka tuhkista löytyi muun muassa nappeja. Ne kuuluivat Armani-merkkiseen farkkupuseroon, jollaiseen Volkan oli ollut pukeutunut.

Raimo ja hänen vaimonsa Satu olivat vuokranneet pakettiauton, jonka he olivat jättäneet Janin asunnon parkkipaikalle. Teletunnistetietojen perusteella poliisi sai selville, mistä auto oli vuokrattu. Vuokraamon pakettiautot vietiin Pasilan poliisitalolle, jossa kaksi ruumiskoiraa merkkasi saman auton. Myöhemmin ilmeni, että juuri tämä auto oli Sadun vuokraama auto.

Raimo vuokrasi marraskuun alussa hotelli Hesperiasta huoneen. Tilakuuntelun avulla poliisi sai selville, että Volkanin surma oli palvelus, josta maksettiin puolimiljoonaa kruunua. Raimo viittasi puheissaan "valkoisen haulkon menetelmään", jossa uhri kuristetaan ja ruumis hävitetään jälkiä jättämättä.

Hän kuitenkin puhui "mokasta", mikä poliisin mukaan viittaa siihen, että kuristamisen aikana tai sitä ennen oli kamppailtu, jonka aikana Volkanin oli tullut vertavuotava vamma. Raimo kertoi myös, miten asunto siivottiin ja huonekaluja hävitettiin jälkien peittämiseksi.

Tammi–helmikuussa 2004 kolmikko pidätettiin murhasta epäiltyinä. Chileläissyntyinen Leopoldo vangittiin poissaolevana saman vuoden kesäkuussa murhan yllytyksestä. Kiinni hänet saatiin elokuussa.

Poliisille esitutkinta ja tuomioistuinkäsittely olivat haasteellisia, sillä todistajia oli uhkailtu ja annettiin ymmärtää, että tuomioistuinkäsittelyäkin häirittäisiin. Helsingin poliisilta pyydettiinkin virka-apua istuntojen turvaamiseen.

Kommentit
 • Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  Kukapa ei olisi kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista?

  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

  Martti Suosalo Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

 • Reinikaisia "Niin maan perusteellisesti!"

  Suosikkisarjan alkuperäiset, täysimittaiset jaksot.

  Konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen oli vuosina 1978 ja 1980 esitetyn Tankki täyteen -tv-sarjan suosituimpia hahmoja. Reinikaisen viisitoista, alkuperäistä ja täysimittaista jaksoa julkaistaan Yle Areenaan osana Toivotut-draamajulkaisua. Sarja jää pysyvästi katsottavaksi palveluun.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  Kukapa ei olisi kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista?

  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

  Martti Suosalo Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

 • Reinikaisia "Niin maan perusteellisesti!"

  Suosikkisarjan alkuperäiset, täysimittaiset jaksot.

  Konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen oli vuosina 1978 ja 1980 esitetyn Tankki täyteen -tv-sarjan suosituimpia hahmoja. Reinikaisen viisitoista, alkuperäistä ja täysimittaista jaksoa julkaistaan Yle Areenaan osana Toivotut-draamajulkaisua. Sarja jää pysyvästi katsottavaksi palveluun.

 • Siskossa ja sen veljessä oli kaikki, sanoi Hardwick itsekin

  Sarja oli Hardwickin taidonnäyte tabujen rikkomisesta

  Vuonna 1986 esitetty kuusiosainen komediasarja Sisko ja sen veli onnistui yli odotusten jopa isänsä Neil Hardwickin mielestä. Tuija Ernamon ja Ilmari Saarelaisen puheenparresta kummunnut dialogi tiivistyi Hardwickin otteessa timantinkovaksi huumoriksi. Uutta olivat rytmi ja aiheet: tässä sarjassa rikottiin tabuja vastaansanomattoman ytimekkäästi.

 • Onnea Neil Hardwick! Tunnetko sitaatit ohjaajan teoksista?

  Muistatko, kuka sanoi nämä lauseet?

  Neil Hardwick täyttää 70 vuotta 22. heinäkuuta. Sen kunniaksi Areenaan julkaistaan lisää hänen ohjaamiaan sarjoja, jotka kutittelevat nauruhermoja. Sisko ja sen veli sekä Reinikainen ovat katsottavissa nyt. Tankki täyteen löytyy Areenasta jo ennestään.

 • Se aito oikea Andy McCoy – The Real McCoy on fiktiota ja dokumenttia yhdistävä elokuva maamme yhdestä tunnetuimmasta rokkarista

  The Real McCoy on mieleenpainuva kertomus Andy McCoysta.

  Pikimustat hiukset, kirjavia huiveja ja hattuja. Röyhelöä, koruja ja kajaalia. Suuri rakkaus musiikkiin sekoitettuna kyltymättömään rock-asenteeseen – kyseessä on tietysti Andy McCoy. Pekka Lehdon ohjaamassa The Real McCoy -elokuvassa (1999) kuvataan kiistatta Suomen yhden tunnetuimman rock-muusikon elämää dokumentaation ja fiktion kautta.

 • Suomen presidentit – tasavallan ensiaskeleita ja vallan vaiheita

  Presidentit kautta aikain kuvina ja äänessä.

  Elävän arkiston kooste esittelee Suomen presidentit Ståhlbergista Niinistöön arkistofilmien, tv-ohjelmien ja audioiden kautta. Varhaisimmistakin presidenteistä löytyy liikkuvaa kuvaa, sillä filmille on aikoinaan taltioitu muun muassa virkaanastujaispuheita. Ja mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän löytyy myös epävirallisempaa kuvamateriaalia – presidentit ovat tulleet lähelle kansaa television välityksellä ja esitelleet niin harrastuksiaan kuin lemmikkejään.

 • Luotsi on merten henkivartija

  Luotsiveneet ovat elintärkeitä merellä työskennellessä.

  Vuonna 1994 julkaistu Meri työmaana -dokumentti käy läpi luotsien historiaa aina 90-luvulle asti. Dokumentin ovat toimittaneet Bosse von Willebrand ja Rikard Thölix.

 • Karvian ourat – uniikki saariryhmä Selkämerellä

  Ohjelma vuodelta 1971.

  Vuonna 1971 valmistuneessa tunnelmallisessa dokumentissa Karvian Ourat tutustutaan Ouran saaristoon ja asukkaisiin. Ourat on ainutlaatuinen saaristo avomeren tuntumassa. Selkämerellä sijaitseva, sadoista saarista ja luodoista koostuva säpäleinen kokonaisuus on maisemallisesti poikkeuksellisen merkittävä. Pirunpellot ja louhikko luovat saariryhmälle ominaisen maiseman.

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.