Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Erään palkkamurhan anatomia

Lokakuun lopulla vuonna 2003 ruotsalainen nuori nainen teki Tukholman poliisille katoamisilmoituksen poikaystävästään Volkanista. Turkkilaissyntyinen mies oli liikkunut rikollispiireissä ja oli joutunut uhkailujen kohteeksi.

Mies oli soittanut tyttöystävälleen katoamista edeltävällä viikolla ja kertonut pelkäävänsä, että hänelle tapahtuu jotain. Hän oli pyytänyt tätä ottamaan yhteyttä erääseen tukholmalaispoliisiin, jos hänestä ei kuulu kahteen päivään mitään. Tieto katoamisesta oli välitetty myös Helsingin rikospoliisille, koska Volkanin tiedettiin oleskelevan Helsingissä. Volkan ehti olla Suomessa noin kolme viikkoa ennen kuin hän katosi. Viimeinen havainto hänestä on ravintola Seurahuoneen valvontakameratallenteessa, josta näkyy, kuinka hän poistuu ravintolasta kahden muun miehen seurassa

Suomalaistutkijat lähtivät Tukholmaan ja saivat tietää, että hän kuului Ruotsissa toimivaan rikollisliigaan. Arlandan lentokentällä ryöstettiin arvokuljetusauto kesäkuussa 2002 ja Volkanin uskottiin olleen ryöstössä mukana. Hänen myös uskottiin ottaneen ryöstörahoja itselleen Leopoldo-nimiseltä saman liigan arvoasteikossa korkeammalla olevalta jäseneltä.

Volkania uhattiin hengenmenolla, joten lopulta Volkan ilmoittautui poliisille Arlandan ryöstön todistajana. Hänet otettiin todistajansuojeluun, josta hän irrottautui ja matkusti Turkkiin tapaamaan perhettään. Kun hän palasi Ruotsiin, poliisi otti hänet uudelleen suojeluunsa, josta Volkan erosi lopullisesti syyskuussa 2003.

Vainoajiaan hän lähti pakoon Suomeen ystävälleen Jannelle, jolla puolestaan oli väkivaltarikollinen tausta. Tukholman poliisi oli varoittanut Volkania Jannesta, sillä viranomaisilla oli tieto, että hänet olisi laitettu tappamaan Volkan.

Muun muassa televalvontatietojen perusteella poliisi pääsi Suomessa kadonneen Volkanin jäljille. Vaikutti siltä, että hänet olisi surmattu eräässä vuosaarelaisessa asunnossa. Ruumista ei kuitenkaan löydetty mutta oli syytä epäillä, että se olisi kuljetettu vuokratulla pakettiautolla tuntemattomaan paikkaan.

Juttuun sekaantui useita henkilöitä, mutta tammi–helmikuussa kolme miestä pidätettiin murhasta epäiltynä. Poliisille esitutkinta ja tuomioistuinkäsittely olivat haasteellisia, sillä todistajia oli uhkailtu ja annettiin ymmärtää, että tuomioistuinkäsittelyäkin häirittäisiin. Helsingin poliisilta pyydettiinkin virka-apua istuntojen turvaamiseen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto