Hyppää pääsisältöön

Vieraana ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist

Ruotsin suosituimpiin näyttelijöihin lukeutuva Michael Nyqvist tähdittää dekkarikirjailija Stieg Larssonin menestystrilogiaan perustuvaa elokuvaa Miehet jotka vihaavat naisia.

Michael Nyqvist (s. 1960) on tullut tutuksi suomalaisille mm. Beck-rikoselokuvista ja Klaus Härön Äideistä parhain -elokuvasta. Nyqvistin työhistoriaan sisältyy rooleja kymmenissä elokuvissa ja TV-sarjoissa.

”Isä oli enemmän television kanssa kuin minun. Siksi halusin televisioon”, muistelee näyttelijä varhaisia urahaaveitaan. Jussi-Pekka Rantasen haastattelussa hän puhuu myös elokuvanteosta ja näyttelijäntyöstään.

Tukholman Dramaten-teatterin näyttelijäkaartiin kuuluva Nyqvist on esikoiskirjailija. Hänen teoksensa När barnen lagt sig ilmestyy syksyllä 2009. Näyttelijän pitävät kiireisenä myös Stieg Larssonin Millenium-trilogian seuraavat filmatisoinnit Tyttö joka leikki tulella ja Pilvilinna joka romahti.

Miehet jotka vihaavat naisia sai Suomen ensi-iltansa 27.3.2009. Suurelokuva on ollut Ruotsin, Norjan ja Tanskan elokuvateattereiden katsotuin keväällä 2009.

Teksti: Rita Landström

Yle Uutiset: Ruotsalainen suosikkinäyttelijä MIchael Nyqvist on kuollut

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto