Hyppää pääsisältöön

Viron kohtalo kuohuttaa

Viron kova kohtalo kuohuttaa myös suomalaisia. Kun Sofi Oksanen ja Imbi Paju julkaisivat kirjan Neuvostoliiton miehityskaudesta, joukko venäläisiä Putin-nuoria saapui osoittamaan mieltä Helsinkiin.

Oksasen ja Pajun kirja ”Kaiken takana oli pelko” kertoo virolaisten kokemista vääryyksistä Neuvostoliiton aikana. Kirjassa käsitellään mm. virolaisten kyydityksiä ja karkotuksia Siperiaan, kun kommunistivalta alkoi.

Kirjan julkistamistilaisuuteen saapuneet mielenosoittajat väittivät, että Viro vääristelee nyt historiaa. Neuvostoliitto ei miehittänyt Viroa ja Stalinin aikaiset kyyditykset olivat väestönsiirtoja.

Samoilla linjoilla on myös oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman Helsingin yliopistosta. Bäckman väittää, että ”väestönsiirrot” olivat jopa onneksi virolaisille.

Uutuuskirja nosti pintaan jälleen myös Suomen ja presidentti Mauno Koiviston vaisun suhtautumisen Viroon, kun maa pyrki uudestaan itsenäiseksi Neuvostoliiton hajotessa. Koivistolta on nyt vaadittu anteeksipyyntöä silloin harjoitetusta vaisusta linjasta.

TV1:n A-talkissa käytiin aiheesta kipakka keskustelu maaliskuussa 2009.

Teksti: Reijo Perälä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto