Hyppää pääsisältöön

Viron kohtalo kuohuttaa

Viron kova kohtalo kuohuttaa myös suomalaisia. Kun Sofi Oksanen ja Imbi Paju julkaisivat kirjan Neuvostoliiton miehityskaudesta, joukko venäläisiä Putin-nuoria saapui osoittamaan mieltä Helsinkiin.

Oksasen ja Pajun kirja ”Kaiken takana oli pelko” kertoo virolaisten kokemista vääryyksistä Neuvostoliiton aikana. Kirjassa käsitellään mm. virolaisten kyydityksiä ja karkotuksia Siperiaan, kun kommunistivalta alkoi.

Kirjan julkistamistilaisuuteen saapuneet mielenosoittajat väittivät, että Viro vääristelee nyt historiaa. Neuvostoliitto ei miehittänyt Viroa ja Stalinin aikaiset kyyditykset olivat väestönsiirtoja.

Samoilla linjoilla on myös oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman Helsingin yliopistosta. Bäckman väittää, että ”väestönsiirrot” olivat jopa onneksi virolaisille.

Uutuuskirja nosti pintaan jälleen myös Suomen ja presidentti Mauno Koiviston vaisun suhtautumisen Viroon, kun maa pyrki uudestaan itsenäiseksi Neuvostoliiton hajotessa. Koivistolta on nyt vaadittu anteeksipyyntöä silloin harjoitetusta vaisusta linjasta.

TV1:n A-talkissa käytiin aiheesta kipakka keskustelu maaliskuussa 2009.

Teksti: Reijo Perälä