Hyppää pääsisältöön

Creative Commons on digitaalisen ajan tekijänoikeusmekanismi

Nine Inch Nails julkaisi Ghosts I - IV -albuminsa Creative Commons - lisenssillä faniensa ilmaiseksi ladattavaksi. Samaan aikaan albumi oli vuoden 2008 myydyin Amazonin MP3-kaupassa.

Valkoinen talo jakaa nettisivujensa sisällöt vapaasti jatkokäytettäväksi. BY-lisenssi ei vaadi muuta kuin alkuperäisen tekijän mainitsemisen. BY-lisensoidulle teokselle saa tehdä mitä vain; kopioida, kääntää, remiksata ja hyödyntää kaupallisesti, kunhan mainitsee lähteen.

Laulaja Gwen Stefani julkaisi Zuma-vauvastaan kuvan CC-lisenssillä. Hän olisi voinut myydä kuvan lehdille hyvään hintaan, mutta päätti antaa sen faneilleen ilmaiseksi. BY NC ND - lisenssin mukaan teosta saa julkaista uudelleen ei-kaupallisissa yhteyksissä, kunhan mainitsee lähteen.

Al Jazeera julkaisee vapaasti hyödynnettävää videoleikkeiden varastoa verkossa. Uutiskanavan Creative Commons Repositoryssä voi katsella sisältöjä ja ladata korkearesoluutioisen (broadcast-tasoisen) tiedoston koneelleen. Creatice Commons - lisenssi sallii jopa kaupallisen TV-käytön: ainoana ehtona on alkuperäisen tekijän mainitseminen.

Kansainvälinen TV-ohjelmien osto- ja myyntitapahtuma MIPTV on parhaillaan meneillään Cannesissa. Seminaariohjelma käynnistyi rautaisannoksella uudenaikaista tekijänoikeuksien luovutuslisenssitietoutta.

Esimerkkejä Creative Commons - lisenssin käytöstä esittelivät Donatella Della Ratta Creative Commons -verkostosta ja Pierre-Yves Lanneau-Saint-Léger Jamendo.com - musiikkipalvelusta.

Jamendo on maailman suurin ilmaiseksi laillisesti ladattavaa musiikkia tarjoava palvelu. Palvelussa on 200 000 biisiä 9000 artistilta. Jamendo Pro tarjoaa TV- ja mainostuottajille helpon väylän hankkia musiikkia tuotantoihinsa. Jamendoon sitoutuneet musiikin tekijät ja tuottajat eivät ole minkään tekijänoikeusjärjestön jäseniä, joten teidän ei tarvitse maksaa mitään mihinkään muualle, Lanneau-Saint-Léger mainosti.

Creative Commons - lisensoinnin hyötyinä tuotiin esiin viraalimarkkinointi ja brändin rakentaminen.

Paneeliin osallistunut lakimies Ingrid Silver kuvasi Creative Commons -lisenssin kasvavaa suosiota yhteiskunnalliseksi ja filosofiseksi muutokseksi suhteessa tekijänoikeuksiin. Perinteinen tekijänoikeus pidättää kaikki oikeudet, kun CC luovuttaa tekijälle sopivan osan niistä yhteisen hyvän vuoksi; jotta ihmiset voivat luoda uutta digitaalista kulttuuria yhdessä.

Silver huomautti, että jonkinlainen rajoitus tekijänoikeuteen yhteisen hyvän nimessä tehtiin jo 1710, kun tekijänoikeudesta ensimmäistä kertaa Englannissa lailla säädettiin. Kirjan tekijänoikeuden haltijan oli annettava yhdeksän kopiota ilmaiseksi yhdeksää eri kirjastoa varten.

 • Kulttuurin moniottelija Jukka Mäkisen rakastettuja maalaiskomedioita heinäkuun Toivotut-paketissa

  Kymmenen kysymystä ohjaajalle ja tietenkin ne ohjelmat myös!

  Syvähaastattelussa ohjaaja Jukka Mäkinen, joka on tehnyt mittavan määrän viihdettä ja draamaa Ylellä. Niin yksittäisiä pisteohjelmia kuin pitkiä sarjoja. Heikki Luoman kanssa yhteistyössä tehdyt maalaiskomediat ovat katsojien suursuosikkeja. Jukan jäädessä eläkkeelle julkaisemme läksiäislahjana heinäkuun Toivotut-paketissa hänen suosittuja sarjojaan: Matkalaukkukostaja ja Luonnonmukainen rakastaja -sarjat sekä maalaiskomedioina tutuksi tulleet Kuusniemi-sarjat.

 • Areenan selainpalvelun uusi soitin helpottaa käyttöä

  Areenassa käytössä uusi soitin

  Areenassa on otettu käyttöön uusi soitinohjelma, jonka avulla videot toistetaan Areenan selainpalvelussa. Uuden soittimen merkittävin ominaisuus on se, että se ei käytä Flash-liitännäistä sisällön toistamiseen. Videot toistuvat HTML5-tekniikan avulla. Sama soitin on jo aiemmin ollut käytössä Areenan TV-kanavalähetyksissä ja klippisisällöissä.

 • Areena korvaa Ylen radiosovellukset mobiililaitteissa

  Areena on myös radion koti

  Ylen radiokanavakohtaiset mobiliisovellukset lakkaavat lähipäivinä toimimasta. Jatkossa kanavien suorat lähetykset ovat kuunneltavissa Areena-sovelluksissa, joiden radio-ominaisuudet kehittyvät entistä paremmiksi. Nyt julkaistava versio Areena-sovelluksesta tekee erityisesti suorien radiolähetysten kuuntelusta helppoa.

 • Kotikadun kolmannen kauden suurin mysteeri löytyy ullakolta

  Neljäs kausi tulee katsottavaksi lokakuussa.

  Kotikadun kolme ensimmäistä kautta ovat nyt katsottavissa Areenassa. Jokainen kausi on katsottavissa kuusi kuukautta, joten vielä on aikaa aloittaa koko sarja alusta. Ensimmäinen kausi on katseltavissa 25.7. saakka. Vuosina 1997–1998 nähty kolmas kausi saapui juuri juhannuksen kynnyksellä katsottavaksi. Toinen kausi pättyi jaksoon, jossa tanssittiin Jannen ja Pirkon häitä.