Hyppää pääsisältöön

Lääkärit pelkäävät

Tehdessäni ohjelmaa MOT: Syntinen lääke sain selville niiden lääkäreiden nimet, jotka määräävät potilailleen kannabinoidilääkkeitä. En kuitenkaan haastatellut heitä tai kertonut heidän nimiään ohjelmassa.

Tähän oli selvä syy: en halunnut vaikeuttaa heidän työtään eli vaikeasti sairaiden potilaiden hoitoa. Myös potilaat itse pyrkivät suojelemaan lääkäreitä panttaamalla heidän nimiään viimeiseen asti.

Kannabinoidilääkkeillä ei ole Suomessa normaalia myyntilupaa. Tämä asettaa suuren vastuun yksittäisen lääkärin harteille. Lääkärillä pitää olla pioneerihenkeä. Hänen pitää itse etsiä tietoa kannabinoidilääkkeistä sekä niiden annostuksesta ja mahdollisista riskeistä.

Suuret lääkefirmat markkinoivat tehokkaasti omia tuotteitaan lääkäreille. Lääkekannabista valmistavalla Bedrocanilla ei ole tällaista lobbauskoneistoa. Kannabinoidilääkkeiden löytäminen ja niihin perehtyminen on lääkärin oman aktiivisuuden varassa. Moni lääkäri ei vaivaudu ottamaan selvää kannabinoidilääkkeistä, eikä siksi viitsi määrätä niitä potilailleen.

MOT:n saamien tietojen mukaan Lääkelaitos on hylännyt muutaman kannabislääkitystä koskevan erityislupahakemuksen.  Lääkelaitoksen ylilääkäri Pirkko Paakkari ei tällaista muista. ”En muista, että olis hylätty. Voi olla, että muisti pettää, mutta siis lisäselvityksiä joskus joudutaan pyytämään ja tarkentamaan.”

Tämäkin on jo vahva viesti lääkärille: tekemänne arvio kannabislääkityksen tarpeesta ja potilaan hoidosta ei ollut riittävä. Kun viranomaisten asenne on tämä, lääkärit eivät enää uskalla määrätä kannabinoidilääkkeitä.

Moni muistaa vielä Pentti ”Subutex” Karvosen. Karvonen tuli tunnetuksi huumausaineiden, lähinnä Subutexin, välittämisestä narkomaaneille. Vaikka kannabinoidilääkkeet eivät Suomessa ole korvaushoitoa, eivätkä niitä käyttävät potilaat huumeongelmaisia, leimautumisen pelko istuu tiukassa.

Myös Turun Linnan Apteekin apteekkari Markku Knuutila ilmaisi haastattelussa huolensa asiasta: ”Suurin pelko tällä hetkellä on, että löytyykö jatkossa vielä lääkäreitä, jotka uskaltavat kirjoittaa Bedrocan-reseptejä tai vastaavia potilaille. Lääkäri tarvitsee tähän huumausainereseptilomakkeen, jonka hän voi tilata Suomen setelipainosta, ne on numeroituja lomakkeita, mutta se ei ole mikään vaikea kysymys. Mutta se, että he pelkäävät leimautumista, ja tämä leimautumisen pelko pitäisi saada poistettua.”

Turussa systeemi toimii niin, että potilaat lähestyvät Turun Linnan Apteekkia, joka ottaa potilaiden tiedot ylös ja välittää ne eteenpäin tietyille lääkäreille. Lääkärit sitten itse harkitsevat ottavatko he ihmisen potilaakseen vai ei. Näin on toimittu siksi, että kuka tahansa kannabista haluava ei vaivaisi lääkäreitä pyynnöillään. Seula on tiukka, ja hyvä niin.

Kommentit