Hyppää pääsisältöön

E621 on pian kielletty aine

Et ehkä välttämättä tiedä, mitä E621 on. Koodi tarkoittaa mononatriumglutamaattia. Se on hajuton, valkoinen, kidemäinen suola, jossa on lihaliemen kaltainen maku. E621 tehostaa keinotekoisesti liha- ja myös kasvisruokien omaa makua. Tuoteselosteissa se saattaa olla myös nimellä MSG eli monosodiumglutamate.

Luonnossa glutamaatti on aminohappo. Se on aivojen tärkein toimintaa edistävä ja kiihottava välittäjäaine. Glutamaatti osallistuu mm. hermosolujen kasvuun, niiden erilaistumiseen, liikkeiden säätelyyn ja oppimiseen. Glutamaattia on luontaisesti mm. äidinmaidossa ja sen on todettu aiheuttavan riippuvuutta. Synteettinen E621 puolestaan on osasyy esimerkiksi hunajamarinoidun broilerin makuun. 

Missä muualla - marinoidun broilerin lisäksi - E621:tä käytetään? Sitä voi olla esimerkiksi säilyke- ja pikakeitoissa, maustetuissa nuudeleissa, mallas- ja hiivauutteessa, soijakastikkeessa, gelatiinissa ja karkeapintaisessa proteiinissa ja kasviproteiinissa sekä aromisuolassa. Glutamaattia on siis esimerkiksi sipseissä, marinadeissa ja maustesekoituksissa, eli todennäköisesti tuotteissa, jotka on valmiiksi maustettu tai marinoitu.

Glutamaattia tuodaan Suomeen Kiinasta, Japanista ja Koreasta, jossa sitä käytetään paljonkin, mutta aromivahvenne ei vanhojen uskomusten mukaan ole ainoastaan kiinalaisten tai etnisten ruokien mauste. E621 maustaa suuren osan laitosruoistamme. Etenkin vanhukset ja lapset syövät aromivahvennetta erittäin usein, jopa päivittäin. Hufvudstadsbladetin mukaan Espoon koululaiset syövät maustetta melkein joka päivä. Tämä kuitenkin muuttuu ensi syksynä, kun Espoon kouluruoasta tulee natriumglutamaattivapaata. Toivottavasti muut kunnat ja ruokalat ottavat Espoosta mallia.

E621 on iso asia etenkin Yhdysvalloissa, jossa kokonainen kansanliike vastustaa glutamaatin käyttöä. E621 on todettu aiheuttavan mm. vatsakipuja, päänsärkyä ja migreeniä. Nyt epäillään, että tämä synteettinen aine aiheuttaa myös liikalihavuutta. Vakavemmistakin terveysvaikutuksista on viitteitä, mutta aineen haitallisuudesta ei ole olemassa riittävää näyttöä. Mielestäni on erikoista, että suomalaiset koululaiset joutuvat popsimaan glutamaattia päivittäin, vaikka ihan yleisessä tiedossa on, ettei glutamaattia suositella etenkään lapsille. Entä miksipä aikuistenkaan pitäisi syödä jotakin, jota ei suositella lapsille? Ei meistä kukaan tarvitse glutamaattia yhtään mihinkään, onhan maailmassa aitoja, herkullisia mausteita vaikka millä mitalla! Kyse ei olekaan mausta, vaan mausta ja hinnasta. E621 on helppo ja halpa. Sillä saa aromia hieman vähemmänkin hehkeään raaka-aineeseen. 

Espoon kouluissa otetaan käyttöön E621-vapaa ruokalista ensi syksynä. Käytännössä kyse on yhden ihmisen reagoinnista vanhempien kasvavaan huoleen. Espoon koulutoimenjohtaja Minna Ahola on päättänyt, ettei riskejä enää oteta ja siksi E621:n käyttö lopetetaan. Ahola välttää myös itse E621:n käyttöä aina kuin mahdollista ja kokee, että vanhempien huoli aineen käytöstä on otettava vakavasti.

Kuinka itse voi välttää E621:n syömistä? Lukemalla tuoteselosteet huolellisesti! Lisäksi luomu tai mahdollisimman käsittelemätön ravinto takaa sen, ettei elintarvike sisällä natriumglutamaattia.

Mainittakoon vielä esimerkkinä erään laitosruokailuun tarkoitetun kasvisliemiaineksen tuoteseloste, jonka ainesosat kuuluvat näin: suola, arominvahventeet(E621, hiivauute, E635), maltodekstriini(maissi), glukoosi, aromit(liha, porkkana, sipuli, purjo, kurkuma, paprika), paakkuuntumisenestoaine(E341), mausteet(persilja, basilika, valkosipuli). Ohjeen mukaan valmistetun liemen suolapitoisuus 0,49 %.

Suomeksi: glutamaatti on listassa toisena, vaikkakin se jakaa sijan hiivauutteen kanssa. Ainoastaan suolaa on tuotteessa enemmän kuin aromivahvennetta ja hiivauutetta. On erittäin aiheellista esittää kysymys: miksi emme synteettisten makujen sijaan käyttäisi aitoja ja luonnollisia mausteita?

Hufvudstadsbladet: Omstritt ämne finns i de flesta kök
 

 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua