Hyppää pääsisältöön

Aprillia: Tv-luvat kontrollissa

Hannu Karpo esitteli iltauutisissa 1.4.1966 pettämättömän tv-lupatarkastuslaitteen. Mikäli lupa ei ollut kunnossa, pimeni katsojan ruutu automaattisesti.

Valtakunnanlaajuinen, reikäkortteihin pohjaava systeemi tiesi vääjäämättömästi, mikä vastaanotin milloinkin oli vailla katselulupaa.

Kun kansalainen avasi tv-vastaanottimensa, välittyi siitä lähettävään päähän joko positiivinen tai negatiivinen sähköimpulssi. Jälkimmäisen ollessa kyseessä ruutu pimeni oitis.

Tarina ei kerro, millaisen vastaanoton uutinen aikanaan sai. Vuonna 1989 Teeveestä tuttu -visailijoihin se ainakin meni täydestä.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto