Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Hyppivä niveltulehdus

"Kärsin hyppivästä niveltulehduksesta. Se alkaa niin, että kun illalla menet terveenä miehenä nukkumaan, aamulla et meinaa päästä sängystä ylös, eikä kahvikuppi pysy kädessä. Se kiertää koko kropan. Se saattaa olla pari kuukautta ihan hiljaa, kunnes taas tulee ja kestää pari viikkoa. Lääkettä ei löydy."


Avain koko asiaan on, onko oikea niveltulehdus todettavissa. Jos on, se kertoo meille, että kyseessä on jokin sairaus, jossa nivelet tulehtuvat, kuten vaikka reuma. Vai onko niin, että nivelet tuntuvat tulehtuneelta, mutta oikeasti kyseessä on nivelkipusairaus, ei siis tulehdus. Asia pitää varmistaa ensin kliinisesti tutkimalla, sitten tarvittaessa verikokein, ultraäänitutkimuksella tai jopa magneettitutkimuksella. Jos tulehduksellista sairautta ei löydy, kyseessä saattaa olla vaikka nivelkipuoireyhtymä, jolle ei ole edes täsmällistä diagnoosia. Tällaisia tapauksia on itse asiassa aika paljon. Jos näin on, on olennaista kivunhoito ja toimintakyvyn ylläpito. Se on haastavaa, mutta muuta tietä ei ole.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 2.2.2016