Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Aivovauriojuttu

Tammikuun viimeisenä päivänä vuonna 2000 hälytyskeskus sai ilmoituksen maassa makaavasta tajuttomasta nuoresta miehestä. Kuukauden kuluttua vakuutusyhtiö sai korvaushakemuksen, mutta pian ilmeni, ettei kaikki ollut kohdallaan.

HUOM! Ohjelmassa on ensin juttu maataloushuijauksesta ja sen jälkeen aivovauriojuttu.

Nuori helsinkiläismies Hannu löydettiin lenkkipolun varrelta. Paikalle hälytetty ambulanssi vei miehen Töölön ensiapuasemalle, jossa hänellä todettiin olevan jonkinasteinen aivotärähdys.

Vironnut mies ihmetteli sairaalaan joutumistaan, sillä hän ei muistanut viime hetkistään mitään. Hän arveli, että oli kaatunut juostessaan ja lyönyt päänsä. Hänet päätettiin pitää sairaalassa tarkkailussa pari päivää.

Lääkärien mukaan Hannu näki kaksoiskuvia, käytännönasioiden hoitaminen oli hankalaa ja ajattelu oli hidastunut merkittävästi. Lisäksi hänellä oli muistiongelmia. Hannulla todettiin vaikea aivovamma, jonka yhtenä piirteenä oli puhevamma. Näin ollen Hannu ei voinut enää tehdä työtään.

Syksyllä vuonna 2000 henkivakuutusyhtiön virkailija huomasi Hannun käytöksessä jotain outoa. Miten oli mahdollista, että virkailijan kanssa asioinut mies oli niin tarkka ja asiantunteva, vaikka hänellä oli todettu vakava aivovaurio, jonka yhtenä piirteenä oli puhevamma? Lääkärinlausuntojenkaan perusteella hänen ei pitänyt pärjätä vakuutusyhtiökäynneistään yksin.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto