Hyppää pääsisältöön

Varpuslinnut 7/8

Viitasirkkalintu on Suomessa jokseenkin harvinainen, sillä täällä pesii alle tuhat paria. Sen voi kohdata vaikkapa pusikkoisella pellolla. Tässä osiossa viitasirkkulinnun lisäksi voit tutustua tiltalttiin, viitakerttuseen, viirusirkkalintuun, viherpeippoon, töyhtötiaiseen ja törmäpääskyyn.

Tiltaltti viihtyy suurissa, vanhoissa tai keski-ikäisissä kuusikoissa tai kuusi-lehtisekametsissä. Tiltaltin laulua voi kuulla pitkälle kesään.

Törmäpääskyt pesivät mieluusti veden lähettyvillä, koska matalassa vedessä kuoriutuvat hyönteiset kattavat suuren osan niiden ravinnosta.

Töyhtötiainen pesii mieluiten vaihtelevissa, aukkoisissa havumetsissä, jossa se kovertaa lahoon pökkelöön pesäkolonsa tai hyväksyy valmiin kolon. Sen äänet ovat hentoja tiitityksiä.

Viherpeippo pesii metsiköissä, pelloilla ja asutuskeskuksien puistoissa. Viherpeippo laulaa kuuluvasti pulputtaen ja viheltäen.

Viirusirkkalintu elää pohjoisen havumetsävyöhykkeen kosteikoilla sekä aukkoisissa ja pensaikkoisissa metsissä.

Viitakerttunen pesii puoliavoimissa, kuivissa pensaikoissa, joissa tuomi- ja pajupöheikköjen väliin jää angervo-, horsma ja vadelmakasvustoja. Se laulaa kuuluvasti öisin vihellyksin ja lurituksin, joita toistellaan hitaaseen tahtiin.

Viitasirkkulintu pesii puoliavoimissa ranta- ja puronvarsipensaikoissa. Öisin koiraan säkättävä lauluääni kuuluu satojen metrien päähän.

Tekstit: Outi Heinonen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto