Hyppää pääsisältöön

Carl-Erik Creutzin viimeinen työpäivä

Kreivi Carl-Erik Creutzin huoliteltu puhetapa oli vuosikymmenten ajan niin olennainen osa suomalaista arkea, että monen mielessä koko Yleisradio henkilöityi häneen.

Tietolaatikko

Carl-Erik Creutzin (1911-2000) ääni tuli kuulutusten lisäksi suomalaisille tutuksi dokumenttielokuvien selostuksista, äänikirjoista ja erilaisista juontotehtävistä. Hän kuului Creutzin kreivilliseen aatelissukuun.

Viimeiseen kuulutusvuoroonsa uudenvuodenaattona vuonna 1976 Creutz saapui poikkeuksellisesti taksilla.

Fabianinkadulla häntä olivat vastassa toimittajat Hannu Taanila ja Pentti Kemppainen. Kello oli vartin yli viisi aamulla.

Matkalla kuuluttamoon hyväntuulinen "Kruksi" kertoi toimittajille tunnelmistaan ja tavoistaan, availi ääntään ja söi voileipiä. Mieli oli vielä iloinen mutta hän epäili sen päivän mittaan muuttuvan haikeaksi.

Kello tuli kuusi - oli ensimmäisen kuulutuksen aika.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto