Hyppää pääsisältöön

Carl-Erik Creutzin viimeinen työpäivä

Carl-Erik Creutz (1979).
Carl-Erik Creutz (1979). Kuva: Antero Tenhunen / Yle. Carl Erik Creutz

Kreivi Carl-Erik Creutzin huoliteltu puhetapa oli vuosikymmenten ajan niin olennainen osa suomalaista arkea, että monen mielessä koko Yleisradio henkilöityi häneen.

Viimeiseen kuulutusvuoroonsa uudenvuodenaattona vuonna 1976 Creutz saapui poikkeuksellisesti taksilla. Fabianinkadulla häntä olivat vastassa toimittajat Hannu Taanila ja Pentti Kemppainen. Kello oli vartin yli viisi aamulla.

Matkalla kuuluttamoon hyväntuulinen "Kruksi" kertoi toimittajille tunnelmistaan ja tavoistaan, availi ääntään ja söi voileipiä. Mieli oli vielä iloinen mutta hän epäili sen päivän mittaan muuttuvan haikeaksi.

Kello tuli kuusi – oli ensimmäisen kuulutuksen aika.

Tuttu, unohtumaton ääni lukuisista yhteyksistä

Carl-Erik Creutzin (1911–2000) ääni tuli kuulutusten lisäksi suomalaisille tutuksi dokumenttielokuvien selostuksista, äänikirjoista ja erilaisista juontotehtävistä. Hän kuului Creutzin kreivilliseen aatelissukuun.

Keskustele