Hyppää pääsisältöön

Carl-Erik Creutzin viimeinen työpäivä

Kreivi Carl-Erik Creutzin huoliteltu puhetapa oli vuosikymmenten ajan niin olennainen osa suomalaista arkea, että monen mielessä koko Yleisradio henkilöityi häneen.

Tietolaatikko

Carl-Erik Creutzin (1911-2000) ääni tuli kuulutusten lisäksi suomalaisille tutuksi dokumenttielokuvien selostuksista, äänikirjoista ja erilaisista juontotehtävistä. Hän kuului Creutzin kreivilliseen aatelissukuun.

Viimeiseen kuulutusvuoroonsa uudenvuodenaattona vuonna 1976 Creutz saapui poikkeuksellisesti taksilla.

Fabianinkadulla häntä olivat vastassa toimittajat Hannu Taanila ja Pentti Kemppainen. Kello oli vartin yli viisi aamulla.

Matkalla kuuluttamoon hyväntuulinen "Kruksi" kertoi toimittajille tunnelmistaan ja tavoistaan, availi ääntään ja söi voileipiä. Mieli oli vielä iloinen mutta hän epäili sen päivän mittaan muuttuvan haikeaksi.

Kello tuli kuusi - oli ensimmäisen kuulutuksen aika.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto