Hyppää pääsisältöön

Häpeä

Köyhyys ja yksin eläminen ovat paha yhdistelmä. Ne merkitsevät paitsi niukkaa toimeentuloa, usein myös heikkoa itsetuntoa ja häpeää – sekä pahimmillaan syrjäytymistä. Köyhät yksineläjät kokevat, että yhteiskunta on hylännyt heidät. Ammattiauttajat eivät ota heidän hätäänsä vakavasti. Moni syrjäytynyt yksin asuva ei saa tarvitsemaansa apua, koska hän ei jaksa tai osaa hakea sitä.

Apu tuntuu sitä paitsi olevan kovin ohutta: kuntouttavaa työtoimintaa tai aktivoivaa työllisyyskoulutusta. Entä jos se ei riitä? Mitä muuta on tarjolla?

Ei juuri mitään.

Esimerkiksi mielenterveyspalveluita on vaikea saada, ellei joku – ystävä, omainen tai muu auttaja – ole ajamassa mielenterveyden ongelmista kärsivän asiaa. Ajan varaaminen lääkärille voi olla työn takana. Vastaanotolle lähteminen voi tuntua ylivoimaiselta ponnistukselta. Ja mikä pahinta, lääkärin vastaanotolle voi olla kuukauden odotus. Se on pitkä aika yksin asuvalle, jos hän kärsii masennuksesta.

Miksi ammattiapua tarjoava hyvinvointivaltio ei pysty kohtaamaan yksin asuvan hätää?

Koska auttamisen ammattilaiset eivät usein tunne hädässä olevan yksineläjän arkea. Tai koska heillä ei ole valmiuksia kohdata yksin elävää aikuista.

Pahaa oloa on vaikea purkaa virka-aikana, kolkosti valaistussa toimistohuoneessa. Miksi keski-ikäiselle yksineläjälle on niin vaikea järjestää kriisi- tai muuta apua kotiin? Jalkautuvathan sosiaalityöntekijät perheiden, vanhusten ja vammaisten luo, miksi ei siis myös yksin elävien keski-ikäisten luo?

Työtön ja köyhä yksin elävä häpeää usein elämäntilannettaan. Hänen on vaikea puhua elämästään ulkopuolisille.

– En halua puhua itsestäni enkä esiintyä köyhänä ja masentuneena, eräs tapaamista yksineläjistä sanoi.

– Joudun tuottamaan pettymyksen. En lähde televisioon. Minulla on henkilökohtaiset syyt siihen, toinen pahoitteli.

Tämän viikon MOT:ssä esiintyy kaksi rohkeaa ihmistä. Riitta Voutilainen ja Seppo Blomqvist kertovat elämästään yksin, osattomuuden ja avuttomuuden tunteistaan. He antavat yksin elävän ahdistukselle, osattomuudelle ja häpeälle kasvot. Kiitos heille siitä.

Kommentit